Elsöprő Fidesz-győzelem

Önkormányzati választás Magyarországon

2006. október 6., 10:00 , 299. szám

Az ellenzéki pártok jelentős sikerét hozta Magyarországon az önkormányzati választás. Vasárnap 3174 településen volt választás, összesen 10951 szavazókörben szavaztak a választópolgárok. A szavazásra jogosultak 53 százaléka jelent meg az urnák előtt, ami felülmúlja az eddigi legmagasabb, 51,1 százalékos, 2002-es részvételi eredményt.

A szavazatszámlálást váratlan közjáték vezette be: Sólyom László köztársasági elnök a szavazókörök bezárása után, az eredmények ismertté válása előtt televíziós beszédet mondott a Sándor-palotában. A köztársasági elnök értékelése szerint az emberek egészséges erkölcsi érzékét bizonyították az országszerte kibontakozó békés tüntetések a miniszterelnök beszédének nyilvánosságra kerülése után. Jogos volt a felháborodás, ami után azonban elmaradt a megtisztulás: a miniszterelnök nem ismeri el, hogy megengedhetetlen eszközöket használt a hatalom megtartásához - fogalmazott az államfő. A megoldás kulcsa, a társadalmi bizalom helyreállítása a parlamenti többség kezében van: a kormány az Országgyűlésnek felelős, az Országgyűlés dönt a miniszterelnök személyéről - hangsúlyozta Sólyom László, aki kiemelte azt is, hogy minimális társadalmi egyetértés és együttműködés nélkül nem oldhatók meg az ország előtt álló súlyos gazdasági feladatok.

Ami a választási eredményeket illeti, egy kivételével az ország minden megyei közgyűlésében az ellenzék szerezte meg a többséget. A parlamenti pártok által és az ő részvételükkel állított megyei listák a mandátumok 95,7 százalékát szerezték meg, a többi megyei listát állító jelölőszervezet a mandátumok 4,31 százalékát kapta. A kormányzó pártok által és az ő részvételükkel állított megyei listák a mandátumszámot tekintve 37,01 százalékot, míg az ellenzéki pártok és az ő részvételükkel állított megyei listák a mandátumok 56,58 százalékát szerezték meg.

Budapesten Demszky Gábor minimális előnnyel, a szavazatok 46,9 százalékával megőrizte főpolgármesteri tisztségét a jobboldal által támogatott Tarlós Istvánnal (45,14%) szemben. Katona Kálmán, az MDF jelöltje 6%-ot szerzett. A 66 tagú fővárosi közgyűlésben az MSZP-nek (24) és az SZDSZ-nek (9) együtt csak 33 mandátuma lett, azaz ugyanannyi, mint a Fidesznek (30) és az MDF-nek (3) együttvéve. Miután azonban Demszky Gábor polgármester a választások másnapján lemondott közgyűlési mandátumáról, s azt a pártlistáról töltötték be, az SZDSZ szavazatainak száma 10-re módosult, a kormánypártok javára billentve a mérleg nyelvét. A fővárosi kerületi polgármesteri helyekből a kormánykoalíció pártjainak jelöltjei tizenhármat szereztek meg, a Fidesz és szövetségesei nyolcat, két kerületben civil szervezet jelöltje nyert. Négy évvel ezelőtt a Fidesz és szövetségesei négy, az MSZP és az SZDSZ összesen tizenhét kerületben szerezte meg a polgármesteri széket.

Az ország 23 megyei jogú városa közül 15-ben a Fidesz, illetve a Fidesz és szövetségesei által állított jelölt nyerte a polgármesteri széket, 7 városban MSZP vagy MSZP-SZDSZ színben indult jelölt győzött, 1 városban pedig civil szervezet által indított személy szerezte meg a legtöbb szavazatot vasárnap. A Fidesz, illetve a Fidesz és szövetségesei által indított polgármester irányítja a jövőben Sopront, Győrt, Tatabányát, Veszprémet, Zalaegerszeget, Nagykanizsát, Kaposvárt, Szekszárdot, Salgótarjánt, Debrecent, Békéscsabát, Érdet, Hódmezővásárhelyt, Szolnokot és Kecskemétet. Szocialista, vagy az MSZP és az SZDSZ által közösen jelölt személy nyerte a polgármester-választást Székesfehérvárott, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden, Dunaújvárosban, Miskolcon és Nyíregyházán. A 2002-es választáson lényegében fordított volt az arány a Fidesz és az MSZP által elnyert polgármesteri posztoknál.

Az MSZP történelmi vereséget szenvedett, az igazság pedig történelmi győzelmet aratott - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az önkormányzati választások estéjén tett sajtónyilatkozatában. A Fidesz elnöke szerint a választók az önkormányzati voksoláson kijelentették, hogy Magyarországot az MSZP-SZDSZ koalíció delegálta kormány vitte csődbe. Orbán Viktor szerint az emberek arról is döntöttek, hogy nem tartják alkalmasnak a válság megoldására a hivatalban lévő miniszterelnököt, akit vasárnap este leváltottak. "Nyomatékosan felszólítjuk az MSZP-t, hogy haladéktalanul hajtsa végre az emberek döntését" - fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.

Gyurcsány Ferenc nem érzi, hogy nagyon kikapott volna pártja az önkormányzati választásokon, viszont azt érzi, hogy az emberek kritikával élnek a kormány politikájával szemben. Ennek ellenére marad miniszterelnök, s folytatja az eddigi "reformpolitikát", amely olyan bonyolult, hogy rövid távon népszerűségvesztést okoz - jelentette ki a kormányfő vasárnap este. Gyurcsány azzal továbbra sem ért egyet, hogy az önkormányzati választás valamiféle népszavazás lenne, de az eredmény arra ösztönzi, hogy végiggondolják: mi az, amit jól csináltak, s mi az, amit nem. A kormányfő elmondta: az este folyamán többször is beszélt Kuncze Gáborral, aki elmondta, hogy továbbra is támogatja a kormánypolitikát. Gyurcsány ezt érzi az MSZP-ben is, úgyhogy marad a kormányfői pozícióban. (Kárpátalja/MTI/radio.hu/mno.hu)

Hétfőn Gyurcsány Ferenc váratlanul bizalmi szavazást kezdeményezett a kormány programjáról és saját személyéről. A kormányfő arra kérte a házelnököt, hogy péntekre hívja össze a parlament rendkívüli ülését. A miniszterelnök szerint az önkormányzati választásokon az emberek a kormány politikájáról is véleményt mondtak. Hangsúlyozta, hogy a politikának az utcáról vissza kell térnie az Országház falai közé.

A rendszerváltás óta először fordul elő Magyarországon, hogy hivatalban levő miniszterelnök bizalmi szavazást kér önmaga ellen. Állítólag Gyurcsány Ferenc azt követően döntött a szavazás mellett, hogy konzultált a koalíciós pártok vezetőivel, és ez alapján biztos benne, hogy megkaphatja, megkapja a szükséges támogatást munkája folytatására. Egy pozitív bizalmi szavazás erősítheti a miniszterelnök pozícióját a koalíciós pártok körében, illetve kifoghatja a szelet az ellenzék vitorlájából. De ha a bizalmi szavazás kudarcba fullad, a kormányfő köteles távozni.

Hazug, ócska trükknek nevezte a bizalmi szavazást Orbán Viktor, aki sajtótájékoztatóján még aznap arra szólította fel a Fidesz elnöksége nevében a koalíciós pártokat, hogy 72 órán belül, azaz csütörtökön 13 óráig menesszék Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, a bizalmat ugyanis választók vasárnap megvonták. A Fidesz elnöke szerint ellenkező esetben pártja péntekre a Kossuth térre nagygyűlést szervez, amelyet több követhet, egészen addig, amíg a kormányfő hivatalban van. Minél tovább marad hivatalban a mostani miniszterelnök, annál nagyobb lesz a baj, így csak egy pártok nélküli, nemzeti egységkormánytól reméli a Fidesz a gazdaság stabilitását.