Fenyeget Marosvásárhely román polgármestere

2006. október 6., 10:00 , 299. szám

Irredentának, provokálónak, az európai szellemiséggel ellentétesnek nevezte Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester az RMDSZ-polgármesterek minapi találkozójának döntését, miszerint tevőlegesen lépnek a területi autonómia megteremtése érdekében.

Dorin Florea sajtóközleményben ismertette álláspontját, miszerint a magyar érdekvédelmi szervezet szándéknyilatkozata ellentétet és gyűlöletet kelt a nemzetiségek között, és etnikumközi feszültségeket eredményezhet. "Sajnálatos, hogy Markó Béla, aki miniszterelnök-helyettes, támogatja ezeket a törekvéseket. Inkább azon kellene lennie, hogy az alkotmány előírásainak érvényt szerezzen" - áll a közleményben.

Végezetül kijelenti: Marosvásárhely és Maros megye sohasem lesz egy illegitim módon szerveződő entitás része. "Mutassanak egy magyar nemzetiségű román állampolgárt, aki etnikai hovatartozása okán diszkrimináció áldozata lett! Kérem az RMDSZ vezetőit, hagyják ki autonómia-elképzeléseikből Marosvásárhelyt és Maros megyét, ne veszélyeztessék a város és a megye nyugalmát nyilvánvalóan etnikai megfontolásból született, felelőtlen elképzeléseikkel! Minden eszközünk megvan arra, hogy itt, az ország szívében a térség stabilitását és csendjét biztosítsuk!" - zárta közleményét Dorin Florea. (mediatica.ro/mno.hu)