Ha a közösség összefog

Lesz gáz...

2006. október 6., 10:00 , 299. szám
Sárosoroszi után Csetfalván is bevezetik a gázt

Sárosorosziban még az ősszel, Csetfalván várhatóan január elsejére bevezetik a földgázt. A két községhez vezető gerincvezeték és a falusi hálózatok megépítésével nyár elején bíztak meg egy ternopoli vállalatot a helyi gázszövetkezetek.

Sárosorosziban 1973 óta van napirenden a földgáz bevezetése. Az elmúlt harminc évben több kivitelezési tervdokumentáció is készült, melyek rendre elavultak, mégsem történt előrelépés. A problémát a gerincvezeték okozta, amire nem kaptak állami finanszírozást.

"Idén szerződést kötöttünk egy ternopoli céggel a gerincvezeték és a falusi hálózat megépítésére. Ez portánként 2000 hrivnyába kerül. Az ár magasabb, mint amennyiért a helyi kivitelezők dolgoztak volna, de a falugyűlés úgy döntött: vállaljuk a többletet - nyilatkozta lapunknak Birtók András, a falusi gázszövetkezet elnöke. - A földmunkák nagy részét a helybeli lakosok végezték, mindenki tett azért, hogy mielőbb gázt kapjon Oroszi. A járási illetékesek többször kint jártak a helyszínen és ellenőrizték a munkálatok mentét. Eddig mindent rendben találtak."

Orosziban a belső vezetékrendszer hossza 9600 m, amihez 227 ház csatlakozott a falu 265 portájából. A gerincvezeték hossza 5400 m. A nyomáscsökkentő állomást a napokban üzembe helyezik, és sor kerülhet a nyomáspróbára.

Sárosoroszi után Csetfalva is belevágott a gázvezeték-építésbe és szerződött a ternopoli céggel. "Csetfalván 14 éve téma a földgázvezetés. Most saját pénzünkön megépítjük a vezetéket a falunak. Aki nem bízott a gázban, az megvásárolta télire a tüzelőanyagot. Két ekkora pénzkiadást kevesen bírnak, így sok házban csak jövő télen fűtenek majd gázzal" - mondja File Károly, a csetfalvai gázszövetkezet vezetője. Itt a gerincvezeték hossza 4800 m, a falusi hálózaté 5840 m. 224 portából eddig 170 fizette be a csatlakozási díjat. A nyomáscsökkentő állomást hamarosan beüzemelik.

P. ZS.