Korszerű szemétszállítás

Osztrák befektetők Nagyszőlősön

2006. október 6., 10:00 , 299. szám

A napokban mutatták be több járási tanácsi elnök, alelnök és polgármester jelenlétében Nagyszőlősön a jövő évtől beinduló új, korszerű szemétszállítási projektet.

A bemutatott, Magyarországon, Ausztriában és Csehországban jól bevált korszerű szemétszállítási technika, a teljesen automatizált szeméttároló-ürítés pozitív benyomást tett a megjelentekre, különösen a járás településeinek polgármestereire, akik számára nagy problémát jelent a hulladék összegyűjtése és tárolása, ugyanis a falvakat és azok határát szeméthegyek "díszítik". "Hamarosan felkeressük a településeket, szerződést kötünk a szemét elszállításáról. Kárpátalján új korszakot szeretnénk teremteni a hulladékgazdálkodást illetően" - mondta a bemutatón Marozsák Péter, a bemutatót szervező AVE Magyarország marketingigazgatója, a megalakuló AVE Vinohragyiv Kft. társigazgatója. A szemét feldolgozására és újrahasznosítására szakosodott Die Ernsttroge AVE osztrák cég Nagyszőlősnek és a járásnak tett ajánlata értelmében létrehoz egy céget, melynek révén európai szabvány szerint gyűjtenék össze, szállítanák el és tárolnák a városban és a járás területén keletkező szemetet. Oleh Ljubimov, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnöke együttműködési keretszerződést írt alá Helmut Burgerrel, a Die Ernsttroge AVE stratégiai igazgatójával, Zsidik Béla, az újonnan létrejött AVE Vinohragyiv cég társigazgatója pedig Georg Eversttel, a Nagyszőlősön működő W.E.T. Automotiv Ukraina cég igazgatójával a szemét újrahasznosításáról. Az új cég 2007. január 1-jétől kezdi meg működését. A Nagyszőlősön és a járás területén összegyűjtött szemetet a Felsősárad (Siroke) település melletti szeméttárolóba szállítják, ahol idővel beindul annak feldolgozása is.

A bemutatón többek között jelent volt dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnöke, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnöke.

Csizmár Béla lapunknak elmondta, hogy a Nagyszőlős által elindított úttörő vállalkozás tapasztalatai a későbbiekben megkönnyíthetik az ő munkájukat is, ugyanis hasonló projekt kivitelezésén gondolkodnak a Beregszászi járásban is.

Baráth József