Városnap és szüreti felvonulás Técsőn

2006. október 6., 10:00 , 299. szám

Többéves szünet után szeptember 30-án és október 1-jén Técsőn ismét megünnepelték a Város Napját. A kétnapos, tartalmas programokból álló rendezvénysorozat számos nézőt vonzott, a megye távoli vidékeiről is ellátogattak a felső-Tisza-vidéki városba.

A rendezvény szombaton szüreti felvonulással kezdődött - nyolc, szőlővel gazdagon díszített szekér járta be a város utcáit, melyeken a Hollósy Simon Középiskola diákjai, magyar népviseletbe öltözött lányok és fiúk ültek. A járási művelődési házban a városi és a járási műkedvelő együttesek mutatták be műsorukat. Ugyanitt rajzkiállításra, műveltségi és ügyességi vetélkedőkre, továbbá gyermekszépségversenyre került sor. Ugyanakkor a helyi stadionban kezdetét vette a hét csapat részvételével a Béres-kupáért zajló labdarúgótorna, melynek mérkőzései a két nap alatt rengeteg nézőt vonzottak. A veterán teniszezők a városi park teniszpályáin vívtak küzdelmet a bajnoki címért. Szombat délután került sor a művelődési házban a magyarországi Nagykállóból érkezett Kállói Lakodalmas és a técsői, valamint ungvári népművészeti együttesek műsorára. A város központi terét este helyi és kijevi könnyűzenei együttesek vették birtokukba. A koncerteket követően ünnepi tűzijáték zárta a napot.

Vasárnap került sor a Város Napja rendezvénysorozat megnyitójára, azt követően pedig ökumenikus istentiszteletet tartottak a város főterén. Délután zajlottak a labdarúgó- és a tenisztorna döntői, az esti órákban pedig ünnepi koncerttel zárult a rendezvénysorozat.

A polgármesteri hivatal által rendezett városnapi ünnepség lebonyolításának aktív résztvevője volt a KMKSZ 604 tagot számláló técsői városi alapszervezete. Bányász Erzsébet alapszervezeti elnök lapunknak elmondta, hogy Ivan Kovács polgármester folyamatosan konzultált vele a programok összeállítása során, a KMKSZ fogadta a Técső magyarországi testvérvárosából, Nagykállóból érkező küldöttséget, többek között a Kállai Lakodalmas népművészeti együttest. Az elnök asszony szerint a técsői alapszervezet tagsága összetartó, aktív tevékenységet folytatnak, csak több fiatalra lenne szükség soraikban. Évente megemlékeznek a sztálini lágerekbe hurcoltakról, továbbá ünnepséget tartanak március 15-én. Egy év sem múlik el farsangi és szüreti bálok nélkül. A legfontosabb rendezvény azonban az Arany Ősz Kórusfesztivál. Az október 29-én megrendezendő hagyományos seregszemlére több mint 10 kórust várnak Kárpátaljáról és Magyarországról.

Baráth József