60 év az egészségügyi oktatásért

2006. október 13., 10:00 , 300. szám
Jó lenne egy magyar felirat is ...

A Beregszászi Művelődési és Szabadidőközpontban került sor október 6-án arra az ünnepségre, melyet a Beregszászi Egészségügyi Szakiskola (az idei évtől College) alapításának 60. évfordulója tiszteletére rendeztek.

A meghívott vendégeket, a szakiskola egykori és jelenlegi tanárait- növendékeit az intézményt 22 éve vezető Magdalina Pliszka igazgatónő köszöntötte, vázolva annak történetét az alapítástól napjainkig.

A college tanárait és diákjait a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői, a Rákóczi-főiskola és a KMPSZ nevében dr. Orosz Ildikó, a megyei tanács oktatási bizottságának elnöke, a KMKSZ megyei képviselője, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a főiskola elnöke köszöntötte: "Nagy ünnep a mai, s ennek az intézménynek nagy híre van Kárpátalján. Sokak számára ez volt az iskola és a továbbtanulási lehetőség, különösen 1993 óta, amikor megnyílt a magyar csoport, esélyegyenlőséget biztosítva a diákok számára, valamint a kárpátaljai magyar lakosság számára is fontos, hiszen azt, hogy mi fáj, mennyire fáj, és hogyan fáj, leginkább az anyanyelven tudjuk megfogalmazni" - mondta Orosz Ildikó.

Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a KMKSZ BKSZ alelnöke további sikereket kívánt az oktatási intézménynek, mely eddig is sok babért aratott már. Híre a megye határain túlra is eljutott, nem utolsósorban a tanulmányaikat itt kezdő, ma már híres orvosok és professzorok révén, akikre méltán büszke lehet a Beregvidék.

A jubiláló oktatási intézmény tanárait és diákjait ugyancsak köszöntötte Mihajlo Turjancsik, a megyei egészségügyi főosztály vezetője, aki felolvasta Oleg Havasi kárpátaljai kormányzó üdvözletét, Gajdos István, Beregszász polgármestere és mások.

A megnyitó ünnepséget követően a szakiskola tanulói mutatták be műsorukat, melyben felelevenítették a tanintézmény múltját.

Arra nem sikerült választ kapnunk, hány magyar végzőse volt a szakiskolának a 60 év alatt, azt azonban megtudtuk, hogy 1993 óta a magyar csoportokban 250-en kaptak diplomát, s ma is tanulnak a college-ben magyar diákok. Ezért is lenne jó, ha a tanintézmény nevét nem csak ukrán, hanem magyar nyelvű felirat is hirdetné.

Baráth József