Emlékoszlop a református néptanítónak

2006. október 13., 10:00 , 300. szám
Czébely Lajos ismerteti id. Csík István életútját

Id. Csík István református néptanítónak, iskolaigazgatónak állítottak emlékoszlopot Visken, tisztelettel emlékezve életére, áldozatos közösségi munkájára. Az emlékjelet - Balázs István fafaragó művész alkotását - a KMKSZ Viski Alapszervezete és a magyar középiskola tantestülete állíttatta.

A Viski Kölcsey Ferenc Középiskola előtt álló emlékoszlopnál Jenei Károly református tiszteletes hálát adott Istennek, hogy Csík István személyében ilyen nemes "korsóvivőt" kapott Visk: "Ő nem mérlegelte, hogy vajon érdemes-e cipelnie a korsót, hanem vitte, ráadásul nem üresen, hanem telve olyan jóval, mely munkálta a viski közösség hitét, reménységét, akkori jelenét és a mostani jövőjét."

- A pályakezdő ifjú tanítót, társaival együtt, ezzel az útravalóval indította el a Debreceni Református Kollégium: "Hitetekért, hazátokért, családotokért, Magyarországért, a magyar népért erőtöket és életeteket nem kímélve, minden tehetségeteket és rendíthetetlenségeteket latba vetve állhatatosan és hűségesen munkálkodjatok és nem csak az iskolában." Csík István tartotta magát ehhez. Szülőfalujában egymaga volt tanító, karvezető, fáradhatatlan közösségi ember. Csík István szellemének és emlékének tartozunk ezzel az emlékművel, de tartozunk a Tanító Úr ügyének folytatásával is - mondta beszédében Czébely Lajos tanár, helytörténész.

"Édesapám református tanító volt, de több is volt ennél: a falu lelke, a falu mindenese édesanyámmal együtt. Ennél nagyobb méltóság: egy népet tanítani, talán nem is létezik. Egész életük egyetlen célja volt: szolgálni a rájuk bízott falut, közösséget, iskolát" - emlékezett ifj. Csík István.

Végül a jelenlévők megkoszorúzták az emlékoszlopot, elénekelték a magyar himnuszt.

P. ZS.