Esküvő-biznisz

Menyasszonyi ruha akár 3500 dollárért

2006. október 13., 10:00 , 300. szám

Városainkban egymást érik az esküvői ruhaszalonok, mégsem egyszerű kiválasztani azt a ruhakölteményt, amiben a menyasszonyt oltárhoz kíséri párja - talán épp a túlkínálat, a hatalmas választék miatt. Nem volt ez mindig így. Húsz évvel ezelőtt például még a legtöbb menyasszony varratta esküvői ruháját, és kölcsönző is legfeljebb egy-kettő működött a megyében.

Gyurian Hermina esküvői ruhaszalonja és kölcsönzője volt a legelső ilyen vállalkozás Munkácson. Mint meséli, egyetlen, Kijevben vásárolt menyasszonyi kalappal indult az "üzlet", melyet akkor még fodrászként ajánlott a frizurát rendelő menyasszonyoknak.

- A nyolcvanas évek derekán jártunk, akkoriban leginkább varratták az esküvői ruhát, ami olyan lett, amilyenre éppen sikeredett. Édesanyám ügyes varrónő volt, rábeszéltem, hogy készítsen néhány menyasszonyi ruhát. A mi családunk amúgy varrónői dinasztia volt. Munkács-Várpalánkán működött az egyetlen menyasszonyi ruhakölcsönző, ahová Németországból, Amerikából küldték csomagban a ruhákat. Amikor már alig győztük a varrást, hozzáfogtam a kölcsönzéshez, amihez bizományi üzletekben vásároltam ruhát. Egyszer Sztrijben megismertem egy üzletvezetőt, aki németországi ruhákat értékesített. Több mint 15 éve tart ez az üzleti kapcsolat - mesél a kezdetekről Gyurian Hermina.

- Milyen minta alapján készültek az első esküvői ruhák?

- Lengyelországból hoztam anyagot, katalógust, ami alapján már magunk terveztünk, varrtunk. Közel tíz évig varrtuk a ruhákat eladásra, kölcsönzésre. Volt egy tehetséges divattervezőm, aki Lemregben tanulta szakmáját és ma már saját divatszabászatot működtet. 2001-ben önálló esküvői kollekciót mutattunk be Nyíregyházán. Nagy visszhangot kapott a bemutató, új divatot teremtettünk fűzős, kétrészes ruháinkkal, ahol az egyedien díszített felsőrészhez szabadon választható bármilyen fazonú, anyagú szoknya. Az öltözék éke maga a ruhafelső, amit egyedien díszítünk. Ma már alkalmi ruhákat: nagyestélyit, koszorúslány- és menyecskeruhát, gyermekjelmezt is varrunk. A szalon a júliusi ballagási idénykor kapja a legtöbb megrendelést, olyankor szinte éjjel-nappal varrunk. Ahogy véget ér az őszi esküvői idény, decemberben megkezdődnek a gyermekjelmezbálok. Ilyenkor egyik napról a másikra ötven-hatvan jelmezt is el kell készíteni, ami szintén munkaigényes. Emellett teremdíszítést is vállalunk. Erre is van kereslet. Most azt tervezem, hogy szervezek egy alkalmi és esküvői ruhabemutatót itt, Munkácson.

- Emlékszik, mennyibe került az eddig készült legdrágább ruhájuk?

- A ruhák ára viszonylagos. Nem egy olyan ruhaköltemény került ki a kezünk alól, aminek kereskedelmi értéke Kijevben 3000-3500 dollár. Mi a legértékesebb - kézzel hímzett - ruhákat 2500-3500 hrivnyás áron értékesítjük. Alapanyaguk szatén, selyem, atlasz, kasmír, amit Olaszországból, Lengyelországból vásárolok, illetve Törökországból és az Egyesült Arab Emírségekből rendelek. A keleti anyag a legszebb, legfinomabb. Van olyan, aminek ára 700 dollár/méter. Ebből ruhánként húsz centimétert használunk, kizárólag díszítésre. A dekoratív csipke sem olcsó (500 hr/m), a kézzel hímzett még drágább.

- Mennyi időt vesz igénybe egy lakodalmi terem díszítése?

- Egy nagyobb termen 7-8 órát is dolgozunk. Az éttermekkel gondban vagyunk, mivel csak szombat reggel láthatunk neki a dekorálásnak. Az asztalterítők igen jó minőségű szaténből készülnek, ami könnyebbé teszi a tisztítást. Majdnem olyan minőségű anyag, mint amiből a ruhákat varrjuk. Az asztali díszekhez, ikebanához itthon is lehet alapanyagot kapni, de az igazán mutatós dolgok - virág, zöld, gyöngy, aranyozott elemek - magyarországi, lengyelországi nagykereskedésekből származnak. Az esküvői kellékeknél a legfontosabb, hogy csillogjon-villogjon, ha fehér, akkor habos, ha színes, akkor mutatós legyen.

- A lakodalmi díszünnepségek mennyiben változtak?

- Az utóbbi időben nagyon is megnőttek az igények. Az esküvői attrakciók és költségek esetenként a nyugati színvonalat is túlszárnyalják. Munkácson vannak olyan 200 fős esküvők, melyekre 10-15 ezer dollárt is elköltenek az örömszülők. A legújabb divat, hogy országosan elismert énekest, sztárelőadót hívnak fellépésre az esküvői vacsorára. Korábban a lányok 18-19 évesen mentek férjhez, az utóbbi időben már inkább huszonévesek a házasulók. Megfontoltabbak, saját elképzelésük van az esküvőt illetően.

-nagy-