A Mi Ukrajnánk ellenzékbe vonult

2006. október 13., 10:00 , 300. szám

A Mi Ukrajnánk parlamenti frakciója ellenzékben fog működni, a tárgyalások a nagykoalícióról befejeződtek, s ezen Viktor Juscsenko államfő ellenkező értelmű felhívása sem változtat - jelentette ki múlt pénteki kijevi sajtóértekezletén Roman Bezszmertnij, a pártszövetség parlamenti frakciójának vezetője.

Viktor Juscsenko - a Mi Ukrajnánk tiszteletbeli elnöke - feltétlenül szükségesnek nevezte múlt csütörtökön a nagykoalíciós tárgyalások folytatását. Ezt kommentálva, Bezszmertnij megértően nyilatkozott Juscsenko állásfoglalásáról, mondván, hogy az államfőnek érthetően ezt kellett javasolnia, hiszen neki hivatali kötelessége az ország egységén munkálkodnia. Hozzátette azonban, hogy nincs visszaút, a frakció nem tárgyal tovább, s ragaszkodik ahhoz, hogy a Mi Ukrajnánk összes minisztere vonuljon ki a kormányból. Lapzártánkig szocialista és kommunista politikusok részéről is hangzottak el felhívások a koalíciós tárgyalások felújítására, ám a Mi Ukrajnánk eddig nem változtatott álláspontján.

Jelenleg a Mi Ukrajnánk hét minisztere tevékenykedik Viktor Janukovics kormányában, és eddig még egyik sem nyújtotta be lemondását. Mi több, Borisz Taraszjuk külügyminiszter jelezte, hogy szívesen maradna a posztján. Szavai szerint ez "csakis az államfőtől függ, senki mástól". (A külügyminisztert és a védelmi minisztert az államelnök nevezi ki Ukrajnában, és csak neki van joga visszavonni a megbízást.)

A Mi Ukrajnánk tömb múlt szerdán döntött ellenzékbe vonulásáról, azzal indokolva a lépést, hogy a Régiók Pártja, a kommunisták és a szocialisták által alkotott, úgynevezett válságellenes koalíció "a Nemzeti Egység Univerzáléjával szöges ellentétben cselekszik".

A márciusban megválasztott új ukrán parlament augusztus elején hagyta jóvá Viktor Janukovics kormányfői kinevezését. Janukovics kormánykoalíciójának gerincét a "válságellenes koalíció" adta, de - a fentebb említett nemzeti egységnyilatkozat vagy univerzálé alapján - csatlakozott hozzá a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk parlamenti képviselőinek egy része is, tárgyalásokat kezdve egy nagykoalíció létrehozásának lehetőségéről. Az államfő maga azután egyezett bele a narancsszínű forradalomban másfél évvel korábban megbuktatott Janukovics újabb kormányalakításába, hogy úgy tűnt, az univerzálé aláírása révén írásos garanciát csikart ki tőle: nem fordítja vissza a piaci reformokat és a nyugati orientációjú külpolitikát. A kormányfő azonban váratlanul úgy nyilatkozott szeptember közepi brüsszeli tárgyalásain, hogy lassítani kellene Ukrajna közeledését a NATO-hoz. (Kárpátalja/MTI)