Újabb beszédek szivárogtak ki Budapesten

Magyarország: Folytatódnak a nagygyűlések

2006. október 13., 10:00 , 300. szám

Október 6. nemcsak az aradi vértanúkról való megemlékezésről szólt idén. Magyarországon újabb fordulatot vett a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd és a gazdasági krízissel indokolt megszorító intézkedések kirobbantotta belpolitikai válság, amelyet tovább súlyosbított két újabb "kiszivárgott" szocialista beszéd.

A Gyurcsány Ferenc kormányfőt tisztében megerősítő múlt pénteki országgyűlési szavazás után került sor a Fidesz nagygyűlésére a Parlament előtti Kossuth téren. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az MTI szerint mintegy százezer - a szervezők szerint 350 ezer - ember előtt azt hangsúlyozta, hogy az Országgyűlésben rendezett bizalmi szavazással csapdába csalták Magyarországot, ahelyett, hogy megoldották volna a morális válságot. "Ma feláldozták az országot egy lebukott politikusért" - fogalmazott a Fidesz elnöke. Szerinte azzal, hogy a kormányképviselők felsorakoztak egy "hazug, esküjét megszegő politikus" mögé, "magukhoz kötötték a hazugságot".

Orbán Viktor leszögezte, hogy az ország stabilitását féltve nem követelnek előrehozott választásokat, de elvárják, a kormánypártok az önkormányzati választás eredményének megfelelően állítsanak új, hiteles miniszterelnököt. Az elvárások között említette azt is, hogy állítsanak szakértőkből álló "nemzeti egységkormányt" az ország élére.

Az ellenzéki párt vezetője meghirdette az Igen, Magyarország! chartát, amelynek hat pontja között - egyebek mellett - az állami vagyon védelme, az esküjüket megszegő politikusok kiközösítése, a felelősségre vonás és számonkérés szerepel.

A pártelnök bejelentette: az ellenzék parlamenti képviselői mindennap délután 5 és 6 óra között a Kossuth téren lesznek, és hitet tesznek a hazugság ellen és Magyarország mellett.

Vasárnap újabb vezető szocialista politikus, ezúttal Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter zárt ajtók mögött, az MSZP országos választmánya előtt elmondott beszédéből hozott nyilvánosságra részleteket a Magyar Rádió. Lamperth Mónika hozzászólásában többek között kitért arra, hogy napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. "Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban." "Bízzatok bennem, olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz. Ha kétharmaddal megszavazta volna a regionális választott önkormányzatot, ma más helyzet lenne. Szóval nem szavazták meg a választott regionális önkormányzatot, állami felelősségben hagyták továbbra is. Ezért nekünk ehhez kell alakítani az intézményrendszert" - fogalmazott Lamperth Mónika.

A jelenlegi szabályozás a megyei közgyűléseknek és a megyei jogú városok polgármestereinek jelentős szerepet biztosít a regionális fejlesztési források elosztásában. A szocialisták jelentősen veszítettek pozícióikból az önkormányzati választásokon.

Lamperth Mónika az MTI-hez eljuttatott közleményében hangoztatja: a beszédéből összevágott hanganyag torzítja a kormány valós szándékait, ezért a manipulatív eljárás ellen tiltakozik. A Magyar Rádió aktuális szerkesztőségének vezetője, Sztankóczy András visszautasította a vádakat, és hangsúlyozta, hogy "normális oknyomozó újságírói eljárással" jutott a Magyar Rádió birtokába az önkormányzati miniszter beszéde, amely teljes terjedelmében meghallgatható a rádió honlapján.

A KDNP szerint készül az újabb trükk. "Úgy látszik, a lejtőn nincs megállás, az MSZP prominensei napról napra mélyebbre csúsznak, a kormánypártok erkölcsi züllése immár megállíthatatlannak látszik. Ami a tartalmi kérdéseket illeti, az alkotmányosság alapján az önkormányzati törvény kétharmados többséggel módosítható. A legdurvább diktatúrát idézi, ha egy kétharmados törvényt kormány-, illetve miniszteri rendelettel akarnak módosítani. Úgy látszik egyébként, hogy hiábavaló volt Gyurcsány Ferenc pénteki fogadkozása a parlamentben, amely szerint vége a trükközésnek, most feketén-fehéren kiderült, hogy készül az újabb trükk" - mondta Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

Még el sem csitultak a Lamperth-beszéd keltette hullámok, amikor hétfőn a Magyar Rádió egy újabb szocialista politikus beszédéből közölt részleteket. Másfajta politikát kellene folytatnia az MSZP-nek - ezt állapította meg Szekeres Imre szocialista honvédelmi miniszter, amit az eddig elkészült, az önkormányzati választásokon elért eredmények elemzésére alapozott. "Rendkívül tanulságos és új lehetőséget nyit a Magyar Szocialista Párt számára. Nevezetesen abban nyit új lehetőséget, hogy nem többet, hanem másként kell csinálni a jövőben a szocialista párt politikáját és az önkormányzatokban folytatott politikát" - fogalmazott Szekeres Imre.

A másfajta politika más pártok erejének megváltozásából is következik: "A Szabad Demokraták Szövetsége országos kispártból budapesti középpárttá vált. Ez azt jelenti, hogy Budapesten kívül a politikai támogatottsága és jelentősége drasztikusan lecsökkent, ezért a Magyar Szocialista Pártnak a jövőben meg kell fogalmaznia viszonyát a Szabad Demokraták Szövetségéhez, mert ez egy másik helyzet."

Egy másik párttal is új viszonyt kell a szocialista pártnak kialakítania: "A Magyar Demokrata Fórum ezen az önkormányzati választáson országos kispárttá vált, sok fontos mandátummal. Ez egy új jelenség, 11 megyében van jelentősége a Magyar Demokrata Fórum által megszerzett mandátumoknak. A Magyar Szocialista Pártnak új viszonyt kell ebben a vonatkozásban is kialakítani." (Kárpátalja/MTI/radio.hu/hirtv.hu)