Botránnyá dagadó reform

Összevonások és elbocsátások a kárpátaljai postahivatalokban

2006. október 20., 10:00 , 301. szám
A nagyszolosi postahivatal

Kárpátalján a postások és a posta szolgáltatásait igénybe vevők elégedetlensége közepette kezdetét vette a postahivatalok összevonása. A tervek szerint november 4-től négy körzeti posta működik majd a megyében: Ungváron (a nagybereznai és a perecsini járási postahivatalokat csatolták hozzá), Munkácson (ahova a beregszászi, a szolyvai és a volóci járási postákat csatolták), Ilosván (melybe a nagyszőlősit olvasztották be) és Huszton (ide csatolták a técsői járási postát), továbbá változatlan formában megmaradnak az ökörmezői (Mizshirja) és a rahói járási postahivatalok.

Mikola Rosztov, az Ukrposta Kárpátaljai Igazgatóságának vezetője lapunknak elmondta, hogy az összevonásokat a Távközlési Minisztérium által elfogadott postareform tette szükségessé, mely az ország számos megyéjében már lezárult, s most Kárpátalján van a sor. Az összevonások következtében az önállóságukat elvesztő járási postahivatalokban jelentős mértékű elbocsátásokra kell számítani. A megyében először a Beregszászi Járási Postahivatal önállóságát szüntették meg: ezentúl az a Munkácsi Járási Postahivatal fiókintézeteként működik tovább. Ennek a negatív hatásait azonnal észlelték az újságolvasók és a postai küldeményekre várók, mivel ezek a korábbihoz képest jelentős késéssel érkeznek meg Beregszászba Munkácsról. Az a nonszensz helyzet is előállt, hogy a beregszászi nyomdában kinyomtatott újságokat először Munkácsra szállítják, ott szortírozzák és utána visszaszállítják Beregszászba, sőt előfordult, hogy a lapok belső oldalai felcserélődtek, jókora meglepetést okozva az olvasóknak, akik így két fél lapot kaptak, habár egészre fizettek elő.

A beregszászi után most a Nagyszőlősi Járási Postahivatal következik a sorban, melyet az ilosvai járásihoz csatolnak. Ivan Spak, a nagyszőlősi hivatal igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy értelmetlennek tartja az átszervezést, főleg az indoklást, miszerint a járási postahivatalt azért kell az ilosvaihoz csatolni - mely egyébként jóval kisebb a nagyszőlősinél -, mert az sokkal inkább (!!!) főútvonalon fekszik és könnyebben megközelíthető. (Mihez képest? A szerk.) A postafőnök szerint, az alkalmazottak és a posta szolgáltatásait igénybe vevők elfogadhatatlannak tartják az összevonást, mely jelentős elbocsátásokkal is jár - csak a Nagyszőlősi Járási Postahivatalnak 25-30 dolgozó munkaviszonyának megszüntetésével kell számolnia, ami miatt az érintettek több ízben tiltakoztak, ám ez hasztalannak bizonyult. Ivan Spak kilátásba helyezte lemondását, ha a helyzet így marad.

A megyei igazgatóság döntése, hogy Ungvárról Munkácsra helyezi át a lapok és a küldemények központi elosztóját, mind a postások, mind a lapkiadók körében hatalmas felháborodást és tiltakozást keltett. Ám ez nem befolyásolta az igazgatóság döntését. A lapkiadókkal sorra került találkozóján Mikola Rosztov kijelentette, hogy nem állnak el az eredeti tervektől, sőt, a lapok Ungvárról Munkácsra történő szállításának költségeit a kiadókra hárítják. Az elosztó 26 munkatársa számára az Ungvári Városi Postahivatalban találtak munkalehetőséget, 19-en Munkácsra fognak naponta beutazni, 18 embert pedig elbocsátottak.

A postaösszevonásnak koránt sincs vége, s valószínű, hogy további konfliktusok várhatók a fentebb említett járási postahivatalok beolvasztása során. Técsőn például, amelyet még nem ért el a reform szele, máris tiltakoznak ellene a járási postahivatal dolgozói, akik attól tartanak, hogy a postának a Huszti Járási Postahivatalhoz való csatolása esetén megszűnik a munkahelyük.

Baráth József