Cigánybáró-választás Beregszászban

2006. október 20., 10:00 , 301. szám

Beregszászban vasárnap ismét választásokat tartottak. Ezúttal a város roma közössége választott sorai közül elöljárót, ún. cigánybárót. A választásokat a városi tanács szorgalmazta és szervezte annak érdekében, hogy legyen hivatalos vezetője a helyi romáknak, akivel a közösséget érintő kérdésekben tárgyalhatnak.

A 7. számú iskolában sorra kerülő szavazás rendhagyó módon zajlott. Az induló három jelölt fényképe rákerült egy-egy urnára, a szavazók ezek alapján voksolhattak az általuk választott személyre. Az urnákat paraván mögött helyezték el, ez biztosította a szavazás titkosságát. 665 választásra jogosult személyből a szavazáson (reggel 8.00 és délután 15.00 óra között) 463 fő vett részt. A legtöbb szavazatot (335) Szabó József kapta, így az elkövetkező időszakban ő képviselheti a beregszászi roma közösséget.

"Megoldásra váró problémából van bőven, például nincsenek telekkönyvezve a roma telep házai, nem lehet tudni, hogy adott háztartásban hány személy él stb. A megválasztott roma vezető a tervek szerint önálló irodahelyiséget kapna egy holland egyházi támogatással megvásárolt és a jövőben egészségügyi központként, közfürdőként működő házban a Lónyai utcán. Ugyanitt egy titkár vezetné a lakossági és lakóhely-nyilvántartást, kiállítaná a hivatalos igazolásokat - pl. a családösszetételre, lakóhelyre vonatkozókat" - nyilatkozta lapunknak Tóth Géza, a városi tanács jegyzője.

-n-