Drágul a fűtés

Négyzetméterenként 5 hr 12 kopijkát kell fizetni

2006. október 20., 10:00 , 301. szám

A hivatalos rendelet szerint Ukrajnában a fűtési szezon akkor veszi kezdetét, ha a napi átlaghőmérséklet tartósan 8 fok alá süllyed. Kárpátalja hegyvidéki járásaiban ez már bekövetkezett, reggelente helyenként már fagypont alá süllyed a levegő hőmérséklete, egyelőre azonban mégsem fűtenek.

Rahón, Ökörmezőn, Técsőn, Volócon, Szolyván, Nagybereznán, Perecsinben egyelőre nincs fűtés: az iskolások, óvodások fűtetlen termekben fagyoskodnak. Csak azokban a tanintézményekben fűtöttek be, amelyek önálló fűtési rendszerrel rendelkeznek.

Történik mindez annak ellenére, hogy a csinovnyikok szerint a megyében minden készen áll a fűtési szezon kezdetéhez, biztosítottak egy-két hónapra elegendő földgázt (igaz, a kormány által végrehajtott ármódosítás következtében egyelőre nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni a földgáz), illetve szenet.

Rahón, Szolyván és más városokban még nem fejezték be a távfűtési rendszer karbantartását, és a távfűtő vállalatok tájékoztatása szerint legjobb esetben november 1-jén jut el a meleg a lakásokba. Valamivel jobb a helyzet a síkvidéki városokban (Munkács, Beregszász, Nagyszőlős), ahol a költségvetési intézményekben (hivatalokban, iskolákban, óvodákban) már beindult a távfűtés, a tömblakásokat illetően azonban csak a napokban születik döntés.

Kritikus a helyzet Ungváron, mert a szükséges javítási munkálatoknak eddig csak kb. 80%-át végezték el, ráadásul fizetésképtelen a városi távhőszolgáltató, mely 58 millió hrivnyás adósságot halmozott fel. A városban több helyen töröttek a csővezetékek, melyek javítását - jobb esetben - épphogy elkezdték. A távfűtés beindítására itt is több napot vagy akár hetet kell még várni, így aztán az önálló fűtési rendszerrel nem rendelkező középületekben, kórházakban, tanintézményekben továbbra is hideg van.

Amellett, hogy a városi lakosság jelentős részének fagyoskodnia kell, egy újabb csapás vár rájuk: a lakossági fogyasztók részére 2005. január 1. óta érvényben levő tarifát (négyzetméterenként 2 hrivnya 19 kopijka) október 3-tól több mint a duplájára emelték - ezentúl négyzetméterenként 5 hrivnya 12 kopijka azoknak, akik csak a téli hónapokban fizetnek, de a minden hónapban fizetők számára is 2 hr 27 kopijka. A melegvíz-szolgáltatási tarifa is jelentős mértékben növekedett - egy köbméter meleg víz ára a lakossági fogyasztók esetében mostantól 10 hrivnya 76 kopijka.

Baráth József