Duray: Máig elhúzódó forradalom

2006. november 10., 09:00 , 304. szám

1956-ban tört ki a világ leghosszabban tartó forradalma, mert ma, öt évtized múltán sem ért véget, de talán már közel vagyunk hozzá. "Ez lesz a törvény és a nemzet forradalmának a győzelme" - jelentette ki a csallóközi Dunaszerdahelyen Duray Miklós.

A Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke azon az ünnepségen beszélt, amelyen a magyar forradalom évfordulójának tiszteletére a diktatúrák áldozatainak állítottak emlékművet. A szlovákiai magyar politikus hangsúlyozta: 1956-ban Magyarországon a szó eredeti értelmében volt forradalom. Rendszerváltoztató, megtisztító és értékmegőrző forradalom. Ezután a véres megtorlásokat idézte fel, majd így folytatta: "A kádári rendszerben Magyarország a szovjet blokk legvidámabb, de legerkölcstelenebb barakkjává, egy olyan kuplerájjá vált, ahol minden eladó, de legfőképpen a lelkiismeret, a közerkölcs és a nemzet."

Duray szerint a mai budapesti kormány úgy viselkedik, mint 1956-ban: csak a hatalom érdekli őt, semmi más - akkor a kiváltságaik megőrzése végett, most a gazdagodás lehetősége miatt. Előbb-utóbb sok mindenkinek, még az egyszerű szavazóknak is el kell dönteniük, hogy ötvenhat örökösének tartják-e magukat, vagy Kádár örökösének. (Népszabadság/felvidek.ma)