Kormányzókat menesztene a miniszter

2006. november 10., 09:00 , 304. szám

Öt kormányzó, köztük a kárpátaljai Oleg Havasi menesztését javasolta Viktor Janukovics kormányfőnek egyik minisztere a bértartozások állítólagos növekedése miatt. Kárpátalján egyesek a szociáldemokraták visszavágási kísérleteként értékelik a felvetést.

A kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a kérdés a miniszterelnök és Mihajlo Papijev munkaügyi és szociális miniszter minapi találkozóján merült fel. Mint a megbeszélésen elhangzott, az új kormány hivatalba lépése, azaz augusztus óta 1 milliárd 89 millió hrivnyáról 960 millió hrivnyára csökkent az országban a bérhátralék összege a gazdaságilag aktív vállalatoknál. Ugyanakkor Papijev javasolta a kormányfőnek, tegyék megfontolás tárgyává öt megyei kormányzó további hivatali megbízatásának célszerűségét, miután az általuk irányított régiókban jelentősen nőtt a lemaradás a bérek folyósítása terén. A javaslat, melyet a kormány utóbb magáévá tett, Oleg Havasi kárpátaljai, Roman Tkacs Ivano-Frankivszk megyei, Vagyim Csernis Kirovográd megyei, Olekszandr Szadikov Nyikolajev megyei és Arszen Avakov Harkiv megyei kormányzókra vonatkozott.

A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatalra hivatkozva helyi források emlékeztetnek, hogy a bérek terén meglévő kárpátaljai adósságállomány jelenleg egyike a legalacsonyabbaknak az országban. Október 1-jei adatok szerint a hátralék 3743,7 ezer hrivnyát tett ki, ami az országos adósságállomány 0,2 százaléka, és az utóbbi időben stabil csökkenési tendenciát mutat. Sajtóhírek utalnak arra is, hogy Mihajlo Papijev, aki jelenlegi posztját már az előző Janukovics-kormányban is betöltötte, az SZDPU(o) elnökének helyettese, s mint ilyen, esetleg visszavágásnak tekintheti mostani javaslatát pártja két évvel ezelőtti kárpátaljai vereségéért.

Maga Oleg Havasi kárpátaljai kormányzó sajtóhírek szerint a menesztésére vonatkozó hírekre reagálva úgy vélte, a munkaügyi és szociális miniszternek politizálás helyett alaposabban kellene ellenőriznie az adatokat és mutatókat.

Viktor Janukovics kormányfő egy sajtóinterjújában kifejtette, támogatja a kormányzók menesztésére vonatkozó kormányjavaslatot, az államfő titkárságán viszont megalapozatlannak tartották azt. Mint ismeretes, az állami közigazgatási hivatalok élén álló kormányzók kinevezése és menesztése az államfő és a miniszterelnök hatáskörébe tartozik. (Kárpátalja/korrespondent.net)