Megalakul a Szövetség a Székelyföldért

2006. november 10., 09:00 , 304. szám

November 30-án tartják a székelyföldi települések önkormányzatai a Szövetség a Székelyföldért Egyesület alakuló ülését. Ezt Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke jelentette be Sepsiszentgyörgyön. Demetert az RMDSZ országos vezetése bízta meg az egyesület megalakításának előkészítésével.

Maros megyében 32, Hargita megyében 60, Kovászna megyében 37 és Brassó megyében 4 önkormányzatnak küldték el az egyesület megalakításával kapcsolatos dokumentációt, amelynek alapján a helyi tanácsok legkésőbb három héten belül meg kell hozzák a csatlakozásról szóló döntésüket. Valamennyi településen november 24-e előtt a helyi tanács elé terjesztik az egyesületben való részvétel javaslatát.

A Szövetség a Székelyföldért Egyesület létrehozását azzal a szándékkal kezdeményezték, hogy ez dolgozza ki a Székelyföld egységes gazdasági és kulturális fejlesztési stratégiáját, szorgalmazza a székelyföldi gazdasági fejlesztési régió létrehozását, és aktívan vegyen részt a romániai közigazgatás decentralizálásában. (Krónika/erdely.ma)