Tőkés-Markó egyeztetés Kolozsváron

2006. november 10., 09:00 , 304. szám

Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke magyar nemzeti minimum programról tárgyalt egymással.

A találkozó az RMDSZ megyei szervezetének irodájában zajlott, és sokan meglepődtek, főleg a román újságírók, hogy a tiszteletbeli elnöki tisztségétől majd' négy éve megfosztott Tőkés László még mindig RMDSZ-tag, Kolozsváron fizeti a tagdíjat.

Az autonómiáért harcoló Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egyébként nem politikai párt. Nem arról van szó, hogy mostantól fogva mindenben egyet fogunk érteni - mondta a találkozó után beszélgetőpartnerével egyetértve Markó Béla, hanem arról, hogy a legfontosabb kérdésekben nemzeti konszenzust akarunk kialakítani.

Egy olyan dokumentumot fog megszerkeszteni az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács munkacsoportja, amely meghatározza a közös célokat és eszközöket még Románia uniós csatlakozása előtt. Az autonómia és a magyar állami egyetem ügye ebben nyilván szerepelni fog. Egy másik munkacsoport meghatározza az erdélyi magyar szervezetek közötti egyeztetés keretét. (radio.hu)