Jótékonysági est a Rákóczi-főiskola javára

2006. november 17., 09:00 , 305. szám

Az Alagi Polgári Kör és az Eudoxia 20 Alapítvány neve ismerős lehet olvasóinknak, hisz áldozatos munkával hét éven keresztül gyűjtöttek adományokat az épülő tiszaújlaki magyar középiskola javára. Ott szeptembertől megkezdődött a tanítás, a jószándékú dunakeszi magyarok pedig új célt tűztek magul elé: gyűjtést szervezni a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola restaurálására. Az alapítványi fenntartású magyar főiskola néhány éve munkálkodik az egykori beregszászi törvényszéki palota megújításán, állami támogatás és önerő híján pályázati forrásokból és önkéntes adományokból, így elkél számukra a segítség.

A dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban megtartott jótékonysági est műsorát Kaszás Imre színművész vezette. Ennek során fellépett Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, "Vigasztald meg nemzetünket" című előadóestjével. A művésznőt Sándor Szabolcs zongoraművész kísérte. "Mint a feldobott kő" c. verses-zenés táncjátékával lépett színpadra az Eudoxia Táncszínház (koreográfia: Ignéczi Gergely). Ugyancsak emlékezetes maradt Gulyást Dénes operaénekes, a Magyar Állami Operaház tagja és Hámori Angelika zongoraművész műsora. Majd a szervezők könyvvásárt és művészeti árverést hirdettek. Ez utóbbi során Petrás Mária csángó iparművész kerámiáira és Petrás Alina festményeire licitálhattak a támogatók.

Az eseményen jelen volt a jótékonysági est fővédnöke, Wittner Mária 56-os elítélt, magyar parlamenti képviselő és Kovács Miklós KMKSZ-elnök, a rendezvény védnöke. Az est díszvendége volt dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke, aki néhány szóban bemutatta az idén 10 éves kárpátaljai magyar intézményt.

A lokálpatrióta szellemiség azt diktálja, hogy Budapest, Esztergom, Göd és a többi támogató mellett Dunakeszi neve is ott szerepeljen a magyar települések segítségével eddig több mint 30 felújított főiskolai terem sorában - mondta el Skripeczky István, az Alagi Polgári Kör elnöke, aki lányával, Skripeczky Évával közösen magánemberként is felvállalták egy terem teljes felújítását egymillió forint értékben. "Nagyszerű érzés, hogy a tiszaújlaki iskolának segíthettünk. A határon túli magyar értelmiség számára azonban az lehet igazi segítség, ha a felsőoktatásban tanuló magyar diákok is anyanyelvükön tanulhatnak, és persze az egyetlen kárpátaljai magyar felsőoktatási intézményhez méltó miliőben" - vallja Jámbor János, az idén 20 éve alapított Eudoxia 20 Alapítvány ügyvezető titkára.

P. ZS.