A kormány száz napja

2006. november 17., 09:00 , 305. szám

Az Ukrajna kormányát immár másodízben vezető Viktor Janukovics száz napja van tisztségében, mialatt egyes elemzők szerint meglehetősen visszafogottan élt kibővített jogköreivel, míg mások szerint ádáz harcot folytat Viktor Juscsenko államelnökkel a hatalmi hatáskörökért.

A Szófia kutatóközpont felmérésében a megkérdezettek 12,9 %-a értékelte pozitívan Janukovics kormányzati munkáját, 24,8 %-a felemásnak, 26,6 %-a inkább negatívnak értékelte. A megkérdezettek 30,9 %-a úgy vélte: korai még megítélni az országvezetés munkáját, a válaszadók 4,9 %-a nem tudott felelni a kérdésre.

Az első száz nap jellemző vonása, hogy Janukovics saját megbízható embereit helyezte a kormány kulcsfontosságú tisztségeibe. Túlzás nélkül elmondható, hogy teljes egészében a donyeckiek gyakorolják az ellenőrzést az energia- és a pénzügyek, valamint a gazdasági szféra több területén. A kormányfő demonstratívan hangoztatja szerepét az ukrán-orosz kapcsolatok felmelegítése tekintetében. Biztos választóinak támogatását sikerült megőriznie, ám megmaradt regionális vezetőnek, hisz az ország középső, északi és nyugati megyéiben változatlanul nem örvend túlzott népszerűségnek.

A politológusok Janukovics adósságának róják fel az Oroszországgal kötött gázmegállapodás külpolitikai kihatásait. A háttérben ugyanis nyilvánvalóan komoly alkudozásokra került sor, hiszen a kormányfő egyre gyakrabban tér vissza nyilatkozataiban az orosz nyelv státusának rendezésére, illetve a Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli állomásoztatása esetleges meghosszabításának a kérdésére. Sok elemző negatívan értékeli, hogy a kormányfő közreműködésével visszarendeződött az európai és euroatlanti struktúrákkal való együttműködés. Tarasz Csernovil régiós parlamenti képviselő tévés nyilatkozatában kijelentette: a Janukovics kormány első száz napjának szerinte legnagyobb negatívuma, hogy nem sikerült létrehozni a nagykoalíciót a Régiók és a Nasa Ukrajina részvételével.

Ami azonban a leghúsbavágóbb az ország széles rétegeinek, az az, hogy a kormányfő nem akadályozta meg a kommunális szolgáltatások árainak drasztikus emelkedését.