Olcsóbb lett, sokaknak mégis drága a vezetékes gáz

Novembertől új gáztarifák

2006. november 17., 09:00 , 305. szám

A tél közeledtével ismét többe kerül majd a mindennapi megélhetés, mivel egyéb kiadások mellett lakásunkat is fűteni kell. Az persze egyáltalán nem mindegy, mennyibe kerül az "édes otthon" melege.

November elsejétől új lakossági tarifákat vezetett be a vezetékes földgázra az Energiaárakat Szabályozó Nemzeti Bizottság. Eszerint külön árkategória szerint fizetnek majd azok, akik kizárólag főzésre és vízmelegítésre használják a földgázt (gázóra megléte esetén 0,315 hr/m3, átalánydíjban 0,345 hr/m3) és azok, akik mindemellett a fűtéshez is gázt használnak (gázóra esetén 0,407 hr/m3, átalánydíjban 0,444 hr/m3). Akik tehát nem kéklánggal fűtenek, azoknak olcsóbb lesz ez a fajta energia.

Egyesek szerint a gázárcsökkenés egyfajta mentőöv a városi fűtési vállalatoknak, melyeknek az utóbbi években százával, ezrével mondtak fel az ügyfelek. A drága és nem éppen megbízhatóságáról híres távhő helyett, aki csak tehette, saját autonóm fűtési rendszert szereltet tömbházas lakásába. Ennek persze megvannak a maga negatívumai is. Például az, hogy tovább drágul a központi fűtés díja.

Beregszászban idén eddig 150 lakástulajdonos kapott engedélyt a központi fűtés lekapcsolására és saját kazán beüzemelésére. Vannak lakóházak, melyekben már csak elvétve akad központilag fűtött lakás, ami a szakemberek szerint veszélyezteti a rendszer működőképességét. A városi fűtőszolgálatnál úgy tudják: jövőre rendeletileg tiltják majd a központi fűtésről való lekapcsolódást. Azt a hírt, miszerint felülvizsgálják a már kiadott engedélyeket, az illetékesek nem erősítették meg. Az viszont tény, hogy egy adott lépcsőházat azért nem melegít hatékonyan a központi fűtés, mert az eredeti rendszerben előtte lévő, de már önállóan fűtött lakások akadályozzák a víz megfelelő cirkulálását. Itt valamilyen kompromisszumos megoldást keresnek az illetékesek.

Mindemellett sokan pozitívan értékelik az autonóm fűtési rendszert. Ehhez ugyanis gázórára van szükség, így a fogyasztó csak annyit fizet, amennyi gázt valóban elhasznált. Másrészt a mai modern minikazánok 88-90%-os hatásfokkal működnek, így jóval energiatakarékosabbak elődeiknél. Ezt látszik igazolni, hogy a Zakarpatgaz Rt. beregszászi kirendeltsége adatai szerint az utóbbi két évben nemhogy nőtt volna a gázfogyasztás Beregszászban, de csökkent.

Az persze világos, hogy a szintén nem olcsó magánkazános rendszer kiépítését elsősorban a biztos keresettel rendelkező családok tudták csak megfizetni. A szegényebb panellakók csupán kényszerűségből "tartottak ki" a központi fűtés mellett. Ha hosszú távon ugyanazt a ráfizetéssel termelt melegvizet sokkal kevesebben fizetik, nyilvánvaló, hogy többe kerül. Ez az, amitől leginkább tartanak az eddig is nélkülözésben élő családok.

A megyeszékhelyen októberben több mint kétszeresére emelkedett a távhő- és melegvíz-szolgáltatás díja. Példának okáért: egy négyzetméter fűtése korábban 2,19 hrivnyába, az új tarifa szerint már 5,12 hrivnyába kerül a lakosság részére (egy 60 négyzetméteres kétszobás lakás fűtési díja így meghaladja a 300 hrivnyát!). A költségvetési és egyéb fogyasztóknak (pl. cégek, vállalatok) ez a díj még drágább: 10,65, illetve 13,77 hrivnya. A meleg víz korábbi 4,67 hr/m3 lakossági ára helyett most 10,76 hrivnyát számláz a szolgáltató minden köbméterért. A költségvetési fogyasztók 11,15, az egyéb fogyasztók 14,47 hrivnyát fizetnek köbméterenként.

Azt, hogy januártól milyen áron vásárolja majd Ukrajna a földgázt Oroszországtól, ma még nem lehet tudni. Egy biztos: a földgáz, a távhő és egyéb kommunális szolgáltatások díja már most is keményen igénybe veszi a házikasszát, az újabb drágulás pedig további elszegényedést prognosztizál.

P. Zs.