Beregszászba ért a Bartók-kiállítás

2006. november 24., 09:00 , 306. szám

Ungvár és Nagyszőlős után Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében látható ezekben a napokban a Bartók Béla életét és munkásságát bemutató vándorkiállítás, amelyet a zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából szervezett a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa.

A november 15-i ünnepélyes megnyitón a tablókiállításnak otthont adó főiskola nevében dr. Orosz Ildikó elnök fogadta a megjelenteket, s mondott köszönetet azért, hogy az idei Bartók-év kapcsán a kiállítás eljuthat számos kárpátaljai településre, így Beregszászba is.

Az idén az egész világot bejáró Bartók-kiállítás gyakorta talál otthonra főiskolákon, egyetemeken, amelyek terjesztik a kultúrát, a magyar kultúra jó hírét - hívta fel a figyelmet köszöntőjében Ujlaki György, az ungvári magyar főkonzulátus beregszászi ügyfélszolgálati irodájának konzulja. A szónok emlékeztetett a Bartókot Kárpátaljához fűző szálakra: arra a tényre, hogy a zeneszerző gyermekkorának egy részét Nagyszőlősön töltötte, ugyanitt adta első koncertjét, majd később is visszatért ide, népzenét gyűjtött ezen a tájon. Mint rámutatott, Bartók művészete igen népszerű az egész világon, mondhatni univerzális, ugyanakkor mégis szerves része a magyar kultúrának. "Úgy lehet csak igazán maradandót alkotni a magyar kultúrában, a magyar gondolkodásban, hogy az kötődik az egyetemes értékekhez, az egyetemes kultúrához is" - fogalmazta meg a konzul.

A továbbiakban dr. Váncsa Julianna konzul köszönetét fejezte ki a Rákóczi-főiskolának, amiért az intézmény helyet adott a kiállításnak, valamint dr. Orosz Ildikó kérésére reagálva ígéretet tett, hogy a kiállítássorozat lezárultával igyekeznek szemléltetőként a főiskola rendelkezésére bocsátani a tárlat anyagának egy részét.

Az ünnepség hangulatát a főiskola Ladányi Katalin vezette leánykórusának műsora tette bensőségessé. Előadásukban az alkalomhoz illően Bartók népdalfeldolgozásaiból hallgathattak meg egy csokorra valót a megjelentek.

szcs