Hagyományőrző őszi vigadalom

2006. november 24., 09:00 , 306. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológiai Tanszéke dr. Kész Margit főiskolai előadó kezdeményezésére Hagyományőrző őszi vigadalom címmel rendezett vetélkedőt, hogy a fiatalok vidám, hangulatos verseny keretében jobban megismerjék elődeink hagyományait. A vetélkedőre nyolctagú csapatok jelentkezését várták, s az érdeklődést mutatja, hogy öt csapat vett részt a versenyen.

Az összegyűlt tanárokat és diákokat Kész Margit köszöntötte, aki a hagyományok ápolásának fontosságát emelte ki. "Ha egy ázsiai kis népnél meghal egy sámán, az felér azzal, mint ha Európában leégne egy nemzeti könyvtár. Egy olyan maroknyi közösségnél, mint a kárpátaljai magyarság, ez szintén érvényes. Ha egy idős ember halálával eltűnik a tudása, tapasztalata, az szintén felér egy könyvtár leégésével. Ne hagyjuk tehát elveszni, ápoljuk a hagyományokat, melyek értékmegőrzésként funkcionálnak. Ebben fontos szerep hárul a főiskolai ifjúságra" - mondta. Majd köszöntötte a zsűri tagjait - Orosz Ildikót, a főiskola elnökét, P. Punykó Máriát, az Irka c. gyermeklap főszerkesztőjét, Vári Fábián László József Attila-díjas költőt és Beregszászi Anikó főiskolai előadót - és kezdetét vette az érdekességekben bővelkedő vetélkedő.

A csapatok találós kérdésekre válaszoltak, gatyamadzagot fűztek, különböző, napjainkban már a feledés homályába merülő használati tárgyakat, pl. kereplőt, körtemuzsikát kellett felismerniük, illetve mesemondásban versengtek. Nem maradt el az ügyességi vetélkedő sem: a lányok kukoricamorzsolásban, a fiúk pedig locsolóversmondásban bizonyítottak. A táncos lábú csapattagok néptáncot adtak elő a többiek dalkíséretével. Különösen nagy sikert aratott a zsűri és a közönség körében a Nagyanyáink is főzték c. rész, amikor is különböző finomságokkal - aranygaluska, laptacsöröge, csörögefánk stb. - lepték meg őket a versenyzők, pluszpontért az étel receptjét és elkészítési módját is elmondva. A rendezvényt táncház zárta, melyhez az élőzenét a verbőci zeneiskola tanárai szolgáltatták. A győztes csapat és a többi versenyző is könyvjutalomban részesült. A szervezők a közönségről sem feledkeztek el: a szünetekben különböző kérdésekre válaszolhattak, melyekért jutalmul almát kaptak.

Reméljük, lesz folytatása ennek az egyszerre hasznos és jó kedélyű rendezvénynek, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatott.

-halász-