Munkácson egy nő, Szalókán egy férfi égett szénné

Tűzeset Munkácson és Szalókán

2006. december 1., 09:00 , 307. szám

Tűz ütött ki vasárnap éjjel Munkácson a Csajkovszkij utcán.

Miután a házban élők nem tudtak bejutni szomszédjuk égő lakásába, riasztották a tűzoltókat. A lángokat végül a tűzlovagoknak sikerült elfojtani, ám addigra a lakás teljesen kiégett, s nem sikerült már megmenteni az ott lakó 75 éves nyugdíjas nő életét sem. Az előzetes vizsgálati eredmények szerint a tüzet az elektromos háztartási eszközök szabálytalan használata okozhatta.

Kedden pedig kiégett egy lakóház az ungvári járási Szalókán, benne szénné égett annak 64 éves lakója is.

A szomszédok arra lettek figyelmesek, hogy kora reggel szokatlanul erősen füstöl az egyedül élő, betegeskedő férfi házának kéménye. De ekkor még senki nem gondolta, hogy baj történhetett. Órákkal később egy járókelő lángokat látott az utcára néző ablakokban, ő riasztotta a szomszédokat és a rokonokat, akik azonnal telefonáltak a csapi tűzoltóknak. Közben betörték az égő ház ajtaját és ablakait, de az onnan kiáramló sűrű füst és a felcsapó lángok miatt hosszú ideig senki nem mert bemenni. A környékbeliek vedrekkel oltották a tüzet, a szobában ez sikerült is, de a házban lakó, nehezen mozgó emberen már nem tudtak segíteni: akkorra már a felismerhetetlenségig összeégett. Fennállt viszont annak a veszélye, hogy a tűz átterjed a tetőszerkezetre is, hisz a mennyezet továbbra is ropogott. A tűzoltóautó viszont csak nem érkezett meg. Mint utóbb kiderült, három kilométernyire a falutól elromlott. Helyette Ungvárról és Nagydobronyból küldtek újabb tűzoltókat, akik végül a padlástéren is eloltották a tüzet. A helyszínre érkező rendőrök és nyomozók arra kötelezték a hozzátartozókat, hogy a holttestet vigyék be Ungvárra a területi kórházba, ahol az igazságügyi orvos szakértők megállapítják a halál beálltának okát.

A tűzoltók a teljesen kiégett szoba miatt nem tudták megállapítani a tűz okát, melyről egyelőre csak feltételezéseik vannak.

B. Zs., ksz