20 éves a Rózsa Népdalegyüttes

2006. december 8., 09:00 , 308. szám

Az 1986-ban, Szürtén alakult Rózsa Népdalegyüttes idén ünnepli fennállása 20. évfordulóját. A jubileumot ünnepi koncerttel és találkozóval méltatták a téglási kultúrházban múlt szombaton.

A népdalegyüttes megalakítását húsz éve Szidor Mária akkori szürtei polgármester szorgalmazta. A Rózsa 26 taggal indult, első vezetője Vaszil Kobály volt. A közönségsikerek mellett rövid időn belül, 1988-ban a szakma elismerését is elnyerték. Ezzel egyidőben a kórus vezetését Kolozsvári Zoltán vette át. Az elmúlt húsz esztendőben cserélődtek a tagok, a vezetők, mára egyetlen tagja maradt az alapítók közül: Ignác Mária, a téglási kultúrház vezetője. 1993 óta napjainkig Szikora Csilla vezeti az együttest. A 2003-as év szintén sikert hozott a Rózsa számára, az együttes ekkor a járási kulturális szemlén díjat nyert a népművészet ápolásáért.

A jubileumi koncerten közösen énekeltek a Rózsa egykori és jelenlegi tagjai. Az eseményre meghívást kaptak korábbi vezetői és az együttes támogatói. Az Ungvári Járási Tanács nevében Maczkó István járási tanácsi elnökhelyettes gratulált az együttesnek. A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete a neves jubileumra készült Hidi Endre-kerámiát és könyvcsomagot ajándékozott az ünnepelteknek. A KMKSZ Szürtei Alapszervezete nevében Braun Éva elnök köszöntötte a Rózsát és kívánt számukra további szakmai sikereket és értő, lelkes közönséget.

-nagy-