Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó

2006. december 8., 09:00 , 308. szám
A különdíjas salánki betlehemesek a Budapesti Mézes Napokon képviselik vidékünket

Idén tizenkettedik alkalommal került sor Beregszászban a vidék talán legrangosabb hagyományőrző rendezvényére, a Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozóra a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség rendezésében.

A beregszászi művelődési házban Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára köszöntötte a találkozóra benevezett csoportokat és a megjelenteket. Mint mondta, köszönet illet mindenkit, aki évről évre kötelességének érzi megjelenni a találkozón, s örömmel állapíthatta meg, hogy idén is jelentkeztek új csoportok a szemlére, mégpedig ezúttal Mezőgecséről és Tiszaújhelyről. Ugyancsak köszöntötte a közönséget és a résztvevő csoportokat a rendezvénynek hagyományosan otthont adó Beregszász nevében Imre József, a városi tanács kulturális osztályának vezetője, örömének adva hangot, hogy a város ily módon is hozzájárulhat népi hagyományaink megőrzéséhez. Fontosnak tartották elkísérni településük betlehemes csoportjait Bakancsos László, a KMKSZ beregszászi középszintű szervezetének elnöke, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ–UMP frakciójának vezetője és Mester András, Gecse polgármestere.

A találkozó zsűrijét ezúttal is kiváló szakemberek alkották – P. Punykó Mária (elnök) néprajzkutató, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökségének tagja, Hutterer Éva néprajzkutató, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, Vári Fábián László József Attila-díjas költő, néprajzkutató, főiskolai tanár –, akiknek kilenc produkciót kellett értékelniük ezen a napon.

A színpadon köszönthettük Salánk, Tiszaújhely, Sárosoroszi, Nagymuzsaly, Macsola, Mezőgecse, Tiszacsoma, valamint Mezővári két együttesét. A korábbi évekhez hasonlóan a bemutatott előadások között a hagyományos betlehemes játékok mellett egyaránt láthattunk bábtáncoltató betlehemest és csillagjátékot is. Még változatosabbá tette a műsort az egyes produkciók "műfaji" különbözősége, hiszen a hagyományőrző, klasszikus játékok mellett láthattunk teatralizált előadást a nagymuzsalyi gyerekektől, a tiszaújhelyiek pedig különböző típusú játékok elemeinek ötvözetével jelentkeztek a megmérettetésen. A zsűri örömmel konstatálta az előadások eme változatosságát, miközben hangsúlyozták, hogy az egyes produkciók értékelésekor természetesen ezúttal is a csoportok által bemutatott anyag autentikussága, a játékok kimunkáltsága, illetve a betlehemek, jelmezek elkészítésének minősége jelentették a meghatározó szempontokat.

A bemutatott produkciók közös értékelése, a szakmai kérdések megbeszélése mindig is fontos eleme a találkozóknak. Mint idén is elhangzott, a betlehemes játékok előadásakor lényeges az énekek dallamainak helyes előadása, a szép kiejtés, s hogy a betlehemek megépítésekor, a jelmezek megtervezésekor ugyancsak figyelni kell a hagyományok követésére. A résztvevők a verseny, a fellépés izgalmait kiheverve itt szembesülhetnek az esetleges hiányosságokkal, tanulhatnak a versenytársaktól, s a csoportvezetők tanúsága szerint az évről évre benevező együtteseknek folyamatosan sikerül tökéletesíteni előadásukon. Mindemellett természetesen az is fontos, tudhattuk meg, hogy a csoportok túlnyomó többsége elsősorban nem a színpadra tervezte az előadását, hanem a rohamosan közelgő karácsonyi ünnepekre, amikor lakóhelyükön házról házra járva köszönthetik a kis Jézus születését, ahogyan őseik tették egykor. Mint P. Punykó Mária zsűrielnök értékelésében rámutatott, a hagyományok ápolásának és továbbadásának szép példái, ahogyan a salánki csoportban az idősebb és fiatalabb generáció együtt játszik, a mezővári gyermekcsoporttól pedig ugyanazt a játékot láthatta viszont a közönség, amelyet néhány évvel korábban még nagyapáik adtak elő a találkozón.

A betlehemes találkozó természetesen nem a versengésről szól elsősorban, hanem a játék öröméről, a vidám és tanulságos együttlétről, ugyanakkor ezen a rendezvényen dől el, kik képviselhetik Kárpátalját a különböző anyaországi eseményeken. A zsűri külön méltatta a salánki betlehemes csoport teljesítményét, amelyet különdíjjal jutalmazott, s a lehetőséggel, hogy fellépjenek a budapesti Mézes Napok rendezvénysorozatában. Az értékelők kiemelték továbbá a nagymuzsalyi csapat, a macsolai csillagforgatók és a mezővári Bródi-féle csoport teljesítményét, akik az idén Debrecenben megrendezésre kerülő Nemzetközi Betlehemes Találkozón képviselhetik majd vidékünket.

A rendezvényt támogatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Illyés Közalapítvány.

hk