Parlamenti vita a Szülőföld Alapról

2006. december 8., 09:00 , 308. szám

Megkezdődött a magyar parlamentben a Szülőföld Alapról (SZA) szóló 2005. évi II. törvény módosításának vitája. A zárószavazásra december 18-án kerül sor.

"A kormány célja szerint a Szülőföld Alapról szóló törvény módosítása a határon túli magyarok támogatását átláthatóbbá, hatékonyabbá és politikai befolyástól mentessé teszi" - jelentette ki az általános vitát megelőző expozéjában Szilvásy György kancelláriaminiszter. Az indoklás szerint a támogatási rendszer reformjához van szükség a Szülőföld Alapról szóló törvény módosítására.

Ennek révén a SZA forrásai a határon túli magyarsággal foglalkozó közalapítványok integrációjával bővülnek. Az alapba kerülnek a nemzeti jelentőségű intézményekre szánt források, illetve bizonyos összeg a munkerőpiaci alapból is. Szilvásy hangsúlyozta, hogy a SZA átalakítása nem érinti a szaktárcáknak a határon túli célokra fordított előirányzatait.

Kékesi Tibor (MSZP) a költségvetési bizottság többségi véleményének előadója arról beszélt, hogy a határon túli magyarok támogatására a várható idei teljesítést és a jövő évi terveket összevetve 5-6 százalékos csökkenés tapasztalható jövőre, azonban az előterjesztők jelezték, hogy az elemi költségvetések elkészítésekor megjelenhetnek majd további források, amelyek most még nem láthatók. Minden valószínűség szerint nagyjából 10 milliárd forintos támogatás áll majd a határon túliak számára elérhetővé, mint az idén - mondta a kormánypárti politikus.

A szervezeti átalakítások azt jelentik, hogy az Illyés Közalapítvány a Szülőföld Alapba, a Határon Túli Magyarok Oktatásáért Közalapítvány az Oktatásért Közalapítványba, az Új Kézfogás Közalapítvány pedig a határon túli magyarságot érintő gazdaságfejlesztési és vállalkozásösztönzési programok lebonyolítására létrehozott gazdasági társaságba, a Corvinus Zrt.-be olvadna be. Sajtóhírek szerint a Segítő Jobb Alapítványt nem integrálják, mivel magánalapítvány. A sorsa viszont kérdéses, mert a jelek szerint a továbbiakban elesik az állami támogatástól, ami eddig forrásainak döntő részét tette ki. Az erdélyi Új Magyar Szó információi szerint a megszűnő HTMH helyett a Miniszterelnöki Hivatalban január elsejével felálló szervezeti egység neve Nemzetpolitikai Főosztály lesz.

(A témához tartozik, hogy a kormányszóvivő a múlt héten jelentette be, a kormány döntött arról: az átlátható gazdálkodás és a párhuzamosságok megszüntetése érdekében, feladataik összevonásával megszünteti a Teleki László Alapítványt és az Atlanti Kutató és Kiadó Közalapítványt. Tevékenységüket a 2007. január 1-jével megalakuló Magyar Külügyi Intézet veszi át.)

A Szülőföld Alap átalakításával háromszintű - politikai, szakmai és végrehajtói - mechanizmust hoznak létre. A politikai szint intézményi formája a létrehozandó Regionális Egyeztető Fórum lesz, melynek keretében évről évre egyeztetik a célokat, prioritásokat és javaslatot fogalmaznak meg ezekre. A REF elnöke a miniszterelnök, tagjait a miniszterelnök kéri fel a központi államigazgatási szervek állami vezetői és vezetői megbízatású köztisztviselői, illetve a szomszédos államokban élő magyar közösségek választott vezetői, képviselői közül. Ezek szerint a REF-ben nem kapnak helyet a magyar politikai pártok képviselői, és határon túlról is csak olyan választott vezetők vehetnek részt, akik meghívást kapnak.

A szakmai szint intézményi formája a szakterületenként felállításra kerülő Kollégiumok. A végrehajtói szint gondoskodik a célokhoz rendelt konkrét összegek folyósításáról, felhasználásának ellenőrzéséről.

A törvénytervezet parlamenti vitája során az ellenzék számos ponton bírálta a határon túli magyarság támogatási rendszerének átalakítását, s magát az erre vonatkozó jogszabálytervezetet is. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke például kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztette a határon túli magyar szervezetekkel a törvénymódosítást, és a vitára sem kaptak meghívást. Szerinte a Gémesi-államtitkárság nem fogja megoldani a határon túli magyarok vonatkozásában felmerülő problémákat. Ezek egyike, hogy miként fogja a Miniszterelnöki Hivatalban felálló huszonöt fős szervezeti egység ellátni mindazokat a feladatokat, amelyeket eddig a HTMH végzett. (www.maszol.ro/erdely.ma/MTI/Kárpátalja)