Az SZNT támogatást kér

2006. december 15., 09:00 , 309. szám

Nyílt levélben kérte fel a Szövetség a Székelyföldért Egyesület alapító ülésének résztvevőit az autonómiareferendum támogatására a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A dokumentumban leszögezik: az autonómiáért folytatott küzdelem jogkövető útja lezárult, és egyelőre nem lehet külső erők támogatására számítani.

"A székely nép önrendelkezési jogának csakis a saját erőnkre támaszkodó, jogkövetelő úton szerezhetünk érvényt" - áll a felhívásban. A levél szerint a székely nép jövője és megmaradása csak a Székelyföld területi autonómiája által biztosítható. A fentiekkel egyetértenek az erdélyi magyar egyházak, az RMDSZ, a Magyar Polgári Szövetség, az SZNT és a civil élet képviselői is. Az SZNT arra szólítja fel a szövetség alapításában részt vevő polgármestereket, hogy a szervezetet állítsák a székely nép önrendelkezésének szolgálatába.

"Fel kell mutatnunk a Székelyföld akaratát" - áll a levélben, amelyben arra kérik az ülés résztvevőit, hogy hozzanak határozatot az autonómia-népszavazás támogatására. Ugyanakkor azt is követelik, hogy a polgármesterek utasítsák el a kormány azon döntéseit, amelyek székelyföldi katonai kiképzőközpontok létrehozására vonatkoznak. (Krónika/erdely.ma)