Lejárt szavatosságú élelmiszerek

Kárpátalján is átcímkézik

2006. december 15., 09:00 , 309. szám

Az utóbbi időben nagy port vert fel Magyarországon az úgynevezett átcímkézési botrány: a feltehetően izraeli-magyar-osztrák-ukrán tulajdonosi hátterű törökbálinti M.E.G.A. Trade Kft. több mint 100 tonnányi romlott élelmiszert címkézett át, és így adta el a boltoknak és a bevásárlóközpontoknak. Az ügy kapcsán aziránt érdeklődtünk a helyi illetékes szolgálatoknál, nem hamisítják-e nálunk is az élelmiszerek szavatossági idejét, nem történnek-e próbálkozások ilyen élelmiszerek behozatalára Magyarországról, és milyen intézkedéseket foganatosítanak ennek elkerülése érdekében.

A vámhivatal, az állategészségügyi felügyelet és a KÖJÁL hivatalos álláspontja szerint nálunk majdhogynem minden rendben van, az országhatáron át nem hoznak be további értékesítés céljából lejárt szavatosságú élelmiszereket, elenyésző azon esetek száma, amikor a piacokon és a üzletekben végzett ellenőrzés során romlott élelmiszert szűrnek ki.

A fenti szolgálatokkal szemben azonban merőben más véleményen van az élelmiszerek szavatosságának hamisításáról a fogyasztóvédelem. Volodimir Tovtin, a Megyei Fogyasztóvédelmi Főosztály vezetője lapunknak elmondta, hogy sajnos Kárpátalján is történnek a magyarországihoz hasonló esetek. Jelenleg is folyamatban van egy vizsgálat az egyik ungvári bevásárlóközpont ellen, melyben olyan élelmiszereket címkéztek át nagyobb tételben, melyek szavatossági ideje lejárt, azaz meghamisították fogyasztásának határidejét. A fogyasztóvédelmi szakember szavai szerint ellenőrzéseik során minden esetben találnak a piacokon és az üzletekben lejárt szavatosságú vagy átcímkézett élelmiszert. Kisebb tételek esetében a romlott áru értéke 200%-ának megfelelő pénzbüntetéssel, plusz 170 hrivnyás adminisztratív pénzbírsággal sújthatják a kereskedelmi egység tulajdonosát, nagyobb tételek esetében pedig a rendőrségi és az ügyészségi szervekkel együtt vizsgálatot indítanak s ha indokolt, a bíróság dönt az ügyben.

Baráth József