Ránk is jár a rúd

Megvont kedvezmények

2006. december 15., 09:00 , 309. szám

Két lépcsőben- januárban és májusban - emeli tarifáit a Magyar Államvasutak, ráadásul az utazási kedvezmények "átalakítása" nyomán számos, a határon túli magyarokat érintő kedvezmény csökken, illetve megszűnik.

A közlekedési kedvezményi rendszerben kilenc kedvezménykategória szűnik meg, köztük az esti és a levelező tagozatos hallgatók vasúti kedvezménye, a nappali tagozatos diákok pedig csak a lakóhelyük és az iskola között utazhatnak kedvezménnyel. A megvonás érzékenyen érinti azon kárpátaljai diákokat, akik Magyarországon folytatják tanulmányaikat.

Jelenleg a magyar igazolvánnyal rendelkező határon túliak évente négyszer 90%-os kedvezménnyel utazhatnak menettérti jeggyel vasúton, illetve autóbusszal Magyarország területén. Az új rendszerben ez a kedvezmény 50%-ra csökken. Ha tehát a jelenlegi tarifák és kedvezmények szerint Záhony-Budapest viszonylatban egy menettérti jegyért 660 forintot fizettünk magyar igazolvánnyal, akkor a tarifaemelkedés és a májusban életbe lépő új rendszer szerint ugyanezért legalább 4000 forintot kell majd fizetni...

A nappali és esti tagozatos tanulók/hallgatók magyar igazolvánnyal jelenleg 67,5%-os jegyváltási kedvezményre jogosultak, az új rend szerint már csak 50%-os kedvezményt kaphatnak. Teljesen megszűnik az az 50%-os kedvezmény, amit a határon túli magyar pedagógusok, felsőfokú intézményi oktatók vehettek igénybe magyar igazolvánnyal. A 65 évnél idősebb külföldiek magyar igazolvánnyal továbbra is 100%-os kedvezménnyel utazhatnak mind vasúton, mind autóbusszal. Szintén ingyen utazhatnak vonaton a 6 évnél fiatalabb gyermekek felnőtt kíséretében.

Nemcsak a magyarországi utazási kedvezmények megvonása/megcsorbítása érinti érzékenyen a határon túli magyarokat. A pedagógusoknak járó, ám júniusban pénzhiányra hivatkozva befagyasztott szakkönyvtámogatás sem akar "újraéledni". Budapesten a KELLÓ és az OKÉV foglakozik ezzel a támogatással, illetékeseik kérdésünkre elmondták: nem látnak esélyt arra, hogy akár januártól, akár márciustól folytassák a határon túli pedagógusok részére kidolgozott támogatási programot.

P. Zs.