A színjátszás ünnepe Beregszászban

2006. december 15., 09:00 , 309. szám

Nagyszabású megyei gyermekszínjátszó és versmondó fesztivál színhelye volt az elmúlt héten a beregszászi művelődési ház.

A Beregszász városa által tavaly megálmodott és kezdeményezett Melpomené ifjú csillagai elnevezésű fesztiválra idén második alkalommal került sor. Ezúttal 14 kollektíva nevezett be a megmérettetésre, többek között Rahóról, Ungvárról, Csapról, Munkácsról, Ilosváról és Nagyszőlősről. A magyar színjátszást a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Ficseri gyermekstúdiója képviselte, részletet mutatva be A Pál utcai fiúk című előadásukból, valamint fellépett a sárosoroszi kultúrház Kökörcsin csoportja is. Az előadások között szavalatok hangzottak el, a vers- és prózamondók versenyébe több mint húszan neveztek be.

Első helyen végzett a megmérettetésen a huszti művészeti iskola és a Beregszászi Népszínház ukrán nyelvű gyermekszínjátszó-csoportja. Ez utóbbi együttes vehette át a fesztivál nagydíját is. A második helynek megosztva örülhetett a rahói járási Barnabás (Kosztilivka) drámai csoportja és az ilosvai Proliszok zenei-drámai gyermekszínház. A harmadik helyen a Kökörcsin és a Ficseri osztozott. A szavaló- és prózamondó verseny résztvevőit nem rangsorolta a zsűri, miután véleményük szerint valamennyien nagyszerű teljesítményt nyújtottak. Jutalmul a jövőben más megyei rendezvényeken is felléphetnek a benevezettek.

A szervezők nevében Imre József, a beregszászi városi kulturális osztály vezetője örömmel konstatálta a jelentkezők biztatóan növekvő számát, ami, mint kifejtette, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy él még a színjátszás Kárpátalján, s ezen belül a Beregvidéken is, ahol annak különösen szép hagyományai vannak. Az osztályvezető reményének adott hangot, hogy az elkövetkező években sikerül nemzetközivé fejleszteni az eseményt, melynek megrendezéséhez idén a városi költségvetésen kívül igen jelentős mértékben járultak hozzá Beregszász vállalkozói is.

hk