Vigyázat, itt az ünnep!

Karácsonyi bevásárlás

2006. december 15., 09:00 , 309. szám

Nem elírás a címben foglalt figyelmeztetés, hanem a szomorú valóság. Legnagyobb egyházi ünnepünk kapcsán a kereskedelem idén is összehangolt támadást indított pénztárcánk és ízlésünk ellen. Még ott szikkadnak a pultokon az eladatlan Mikulás-csomagok, a piaci és bolti kereskedők azonban már a karácsonyra összpontosítanak.

Az ünnepvárás jegyében nagy választékban kaphatók például adventi koszorúk. Örvendetes, hogy készítőik most már általában tisztában vannak vele, hogy a koszorúhoz éppen négy gyertya dukál (se több, se kevesebb), s hogy az elmúlt évekhez képest talán ízlésesebb is valamivel a portékájuk. Tíztől 25-30 hrivnyáig kedvünkre választhatunk ezekben a napokban magunknak való koszorút, legfeljebb azt sajnálhatjuk, hogy az igazán nagy kínálat csak közvetlenül azt követően jelent meg a boltokban és piacokon, hogy már meggyújtottuk az első gyertyát...

Előkerült a raktárakból a műanyag karácsonyfák széles választéka is, amelyeknek apraját már 70 hrivnyáért is kínálják, a nagyobbfajta, s talán valamivel jobb minőségű darabok pedig 4-600 hrivnyától kaphatók. A jelekből ítélve, a műtűlevelekre leginkább a különböző vállalkozások, kereskedések a vevők, amelyeknél azok helyi viszonylatban igen borsos ára leírható az adóból. A minimálbérből élők aligha vágnak bele egy ilyen 15-20 év alatt megtérülő vállalkozásba, bármennyire környezetbarát legyen is az.

A fenyődíszítés kellékeit illetően ugyancsak örvendetes fejlődésről számolhatunk be mind a kínálatot, mind a minőséget illetően: általában 1,50 hrivnyától 6-7 hrivnyáig választhatunk a legkülönbözőbb minőségű és nagyságú díszek közül, s csak azt sajnálhatjuk egy kicsit, hogy a nemzetközi eladhatósági trendeknek megfelelően évről évre mindinkább egy kaptafára készült portékát próbálnak meg eladni nekünk. Nagyobb városainkban most kezdenek felbukkanni az igazán drága (darabja legalább 10-15 hrivnya), s az átlagtól némileg külalakjukban is elütő díszek, ám az ilyen vétel ritkaságnak számít, s nem is biztos, hogy a vásár megéri az extra kiadást. Ugyanakkor viszonylag ízléses csúcsdíszekkel örvendeztetett meg bennünket idén a kereskedelem, melyek 4-től 35 hrivnyáig terjedő áron a szocreáltól a modernig számtalan stílusban kaphatók, s némi utánajárással kevéssé giccses girlandokat is beszerezhetünk, 1 és 7 hrivnya közötti áron darabját.

Külön bekezdést érdemelnek a karácsonyfaégők, illetve a kereskedők által ezekkel egy kategóriába sorolt színes égőfüzérek, s egyéb elektromos csodák, melyek a sötét téli estéken hivatottak ünnepi hangulatot teremteni. Néha úgy tűnik, e többnyire beazonosíthatatlan forrásból származó műszaki cikkek legfontosabb közös tulajdonsága a silány minőség. Hártyavékony szigetelésű vezetékeken fityegő kiszámíthatatlan élettartamú égők füzéreit kínálják úton-útfélen, amelyek gyakorta már abban a pillanatban sem működőképesek, amikor eladásra kínálják őket. A vásárló számára is kényelmetlen, ha a csicsás, műanyagból készült műszaki csoda még akkor darabjaira hull, amikor meggondolatlanul kezébe veszi, arról nem is szólva, mennyire tűzveszélyesnek bizonyulhatnak ezek a portékák, amelyek ráadásul néha zenélnek is... Ehhez képest apró kellemetlenségnek tűnhet, ha hosszú keresgélés után sem találunk olyan karácsonyfaégőt, amelynek körtéi csíptetővel a fa ágaihoz rögzíthetők, ahogy azt még gyermekkorunkban megszoktuk, s talán mondanunk sem kell, hogy az ágakra rögzíthető apró gyertyatartó egyáltalán nem kapható Kárpátalján.

A szaloncukrok még csak ezekben a napokban érnek el igazán nagy mennyiségben a helyi kereskedők polcaira, minden bizonnyal azért, mert a Mikulás-napi roham után a magyarországi nagykereskedések polcait is csak nemrég töltötték fel a "takarékos kiszerelésű" nyalánkságokkal. Az idei évad jelszava az előrejelzések alapján a fokozott óvatosság kell, hogy legyen a vásárlók számára. A szokásosnál is alaposabban vizsgáljuk meg a nekünk szimpatikus édességet, különös tekintettel a szavatossági időre. Manapság már olyan bőséges a kínálat, hogy igazán nem éri meg olyan termékek megvásárlását kockáztatni, amelyeken nincs feltüntetve, meddig fogyaszthatók. A 18-26 hrivnyás kilónkénti ár mellett lehetünk válogatósak is.

Végül nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a karácsonyi termékdömpinggel sohasem látott mértékben árasztotta el az üzletek pultjait a giccs. Láttak már gondolára emlékeztető csónakon érkező Mikulást? Hát olyat, amelyiknek világít a szeme, hőmérő van a szánjához erősítve? Tekintettel arra, hogy jelentős részben még mindig a szovjet szokások uralják a kereskedelmet, a Gyed Moroz továbbra is túlteng a jászolban nyugvó Jézuskát és szent szüleit ábrázoló nippekkel szemben, ám az első elborzasztó példányok már ez utóbbi "műfajban" is megjelentek: a műanyag Szent Család a biedermeiert idéző bútorok között, sötétben világító festékekkel színezett Szűzanya ölében a kisdeddel stb. Az ünnepek közeledtével a helyzet egyre fokozódik...

pszv