Debreceni asszonyok a nagydobronyi árvákért

2006. december 22., 09:00 , 310. szám

Hét évvel ezelőtt debreceni hölgyek alapították meg a Debreceni Kőr Dáma Egyesületet, amelynek jelenleg 170 tagja van. Az egyesület minden évben szervez egy estet, amely bevételét jótékony célra ajánlják fel. Az elmúlt években már támogatták Debrecenben a gyermekklinika több részlegét, drogprevenciós programot indítottak, tavaly az első Debreceni Művésztelepet indították el az est bevételéből, idén pedig egy erdélyi és egy debreceni gyermekotthon mellett a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Egészségügyi Gyermekotthont támogatták jótékonysági estjük bevételéből.

Szerdán az egyesület elnöke, Kósáné Porkoláb Gyöngyi és egyik tagja, Bódor Edit Visky Pállal, a Nemzetközi Dorcas Segélyszervezet kelet-európai és balkáni régiójának igazgatójával, valamint Valkócz Évával, a Dorcas Kárpátalja igazgatójával érkezett a gyermekotthonba, ahol a négy vendég Katkó László igazgató kíséretében megfigyelhette, hogyan él 67 árva kislány az intézet falai között. Meghatottan nézték végig a sok esetben halmozottan sérült gyerekek tiszteletükre bemutatott ünnepi műsorát, majd személyesen minden gyerek kapott tőlük egy ajándékcsomagot.

Lapunknak Porkoláb Gyöngyi elmondta: az idei jótékonysági estjük bevétele hárommillió forint volt, amelynek egyharmadát kapja a nagydobronyi gyermekotthon. A támogatási akcióhoz csatlakozott a Dorcas Segélyszervezet is, tőlük közel négymillió forint értékű élelmiszer- és ruhaadomány érkezett az otthonba, amelynek szállítási költségeit a felajánlott összeg egy részéből fedezte a Kőr Dáma Egyesület. Kérdésemre, hogyan esett a választás a nagydobronyi intézményre, az egyesület elnöke így válaszolt: "Mindig nehéz a választás, hogy egy-egy évben mire fordítsuk a bevételt. Debrecenben a református egyháznál konzultáltunk sok olyan emberrel, akik szoros kapcsolatot ápolnak a határon túli gyermekotthonokkal és ők hívták fel a figyelmünket a nagydobronyi szeretet-otthonra, amelyről nagyon sok jót hallottunk. Például azt, hogy itt a dolgozók igazán szülei és odaadó családtagjai az árva gyerekeknek. Tudom, hogy itt Kárpátalján is nagyon sok támogatásra szoruló intézmény működik, de idén a nyagydobronyiak voltak szerencsések."

Porkoláb Gyöngyi Debrecen város polgármesterének, Kósa Lajosnak a felesége, aki maga is három lánygyermek édesanyja. A gyermekotthonban látottakról a következőket mondta: "Külön köszönjük azt, hogy az igazgató úr a gyerekek nekünk bemutatott műsora előtt végigkísért az otthonon. Nemcsak az épületet tudtuk megnézni, hanem olyan szívbe markoló történeteket hallhattunk a gyerekekről, amelyek más megvilágításba helyeznek sok mindent. Hisz amikor itt ránéz az ember egy gyermekre, akkor nem csak azt látja, hogy ő egy szülők nélkül itt nevelkedő kislány, hanem tudja, hogy honnan jött, hol találtak rá, és hogy az Isten segítségével nagyon sok olyan szeretetet kaphat itt, ami az élete során egyengetheti az útját. Ebben nyújt ez az otthon nagy segítséget, hogy innen aztán kikerülve ne kallódjanak el ezek a gyerekek, hiszen a lelkükben megmarad az itt kapott szeretet."

Katkó László igazgató úrtól azt is megtudtuk, hogy a most az otthonba áthozott Dorcas-támogatásból részesülni fog mind a négy kárpátaljai református líceum is.

Badó Zsolt