Elismerés a kárpátaljai magyar művésztársaságnak

Kisebbségekért Díjat kapott a Révész Imre Társaság

2006. december 22., 09:00 , 310. szám

A magyar Parlamentben kedden átadták a 2006-os Kisebbségekért Díjakat a kisebbségek napja alkalmából. Az eseményen jelen volt a díjakat átadó Gyurcsány Ferenc kormányfő, Sólyom László köztársasági elnök, valamint Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.

Gyurcsány Ferenc beszédében hangsúlyozta: van valami, ami egyetlen embertől sem vitatható el, az, hogy saját identitását maga válassza. A Magyar Köztársaság miniszterelnöke által alapított Kisebbségekért Díjat 1995 óta minden év decemberében adják át olyan hazai és határon túli személyeknek, szervezeteknek, akik a kisebbségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végeztek a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban és a gazdaság területén.

Az elismerést idén 14-en kapták meg, többek között Hajdú István és Hevesi József nemzetiségi referensként Bács-Kiskun és Békés megye kisebbségi életében betöltött szerepéért, Karagics Mihály a magyarországi horvát kisebbség érdekében végzett munkájáért, Kasza József a vajdasági magyar közösségért folytatott közéleti tevékenységéért, Kállai Ernő a romák társadalmi integrációja érdekében végzett munkájáért, Mukics Ferenc és Mukicsné Kozár Mária, a szlovén kisebbség kultúrájának, nyelvének fennmaradásáért folytatott munkájáért, Sója Dénes Horvátország egyetlen magyar többségű járásának fejlesztéséért, a Kassai Polgári Klub, valamint a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) a régióban meghatározó identitásmegőrző tevékenységért részesült a Kisebbségekért Díjban. A díjátadás után gratulált a RIT-nek az ünnepségen jelen lévő Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Gajdos István, az UMDSZ elnöke.

"Büszkeséggel tölti el társaságunk minden tagját az elismerés. A díj számunkra azt jelenti, hogy nem dolgozunk hiába" - nyilatkozta lapunknak a díjkiosztó ceremóniát követően Magyar László, a RIT elnöke. (Kárpátalja/MTI)