Malina Hedvig az alkotmánybírósághoz fordul

2006. december 22., 09:00 , 310. szám

Az alapvető emberi jogait és a szlovák alkotmányt sértő hivatali eljárás miatt a szlovák alkotmánybírósághoz fordult az a Nyitrán tanuló csallóközi magyar diáklány, aki a rendőrség megállapításaival ellentétben kitart eredeti panasza mellett, miszerint augusztusban két ismeretlen bőrfejű Nyitrán azért bántalmazta őt, mert magyarul beszélt, ráadásul a blúzára magyarellenes feliratokat írtak.

Malina Hedvig azt sérelmezi, hogy a rendőrségi és az ügyészségi eljárás során - jóllehet ő volt a panaszos - embertelen, megalázó és az alapvető emberi jogait sértő bánásmódban részesítették. A diáklány azt is sérelmesnek találja, hogy az eddigiek során a hatóságok nem az alapvető emberi jogokról szóló egyezménynek megfelelő módon jártak el, egyszersmind az állami szervekkel szembeni védekezése során a szlovák alkotmányban szavatolt jogai sem érvényesülhettek.

Malina Hedvig vallomását a szlovák rendőrség és az ügyészség kitaláltnak, megveretését színleltnek minősítette, az ismeretlen tettesek elleni nyomozást pedig már szeptember 11-én ilyen megállapításokkal zárta le. Ennek tényét - rendhagyó módon - Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be.

A sértett panaszát a nyitrai járási ügyészség később elvetette, majd egy máig ismeretlen személy a hatóságok félrevezetése, hamis vallomás és hamis eskü gyanúja miatt feljelentést tett Malina Hedvig ellen. Ha a magát megnevezni nem kívánó feljelentő állításait a vizsgálat igazolja, Malina Hedviget bíróság elé állíthatják. (MTI)