Gimnazisták az árva gyermekekért

2006. december 29., 09:00 , 311. szám

Karácsony közeledtével a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum diákjai ajándékokkal lepték meg a nagyszőlősi Berizka otthonban élő árva gyermekeket. A gesztus a tervek szerint a jövőben hagyománnyá válik Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű görög katolikus líceumának tanulói körében.

34 diák utazott Karácsfalváról Nagyszőlős egyik gyermekotthonába, ahol árva, félárva és olyan gyermekekkel foglalkoznak, akiknek szüleit a bíróság megfosztotta szülői jogaiktól. A tanulók olyan ajándékokkal lepték meg a kis árvákat, melyek egyszerűek és praktikusak, ugyanakkor az intézmény anyagi helyzete folytán nehezen és nem mindig beszerezhetőek. Ruhanemű, édesség, játékok, valamint különböző tanszerek - színes ceruza és papír, filctoll, kifestő, gyurma - kerültek a diákok által otthonról hozott, megvásárolt és összeállított csomagokba, nagy örömet szerezve a karácsonyra készülő gyermekeknek. De a legfontosabb talán az a törődés és foglalkozás volt, melyet a görög katolikus fiatalok tanúsítottak irántuk, az intézményben beléjük nevelt vallásos szellemnek köszönhetően.

Mint Szimku András, a líceum igazgatója elmondta: szeretnék, ha a jövőben ez az ajándékozás hagyománnyá válna. Sőt a diákok véleményét kikérve elképzelhető, hogy hasonló akciót ezentúl havonta fognak szervezni, kisebb, tízes csoportokban meglátogatva és megajándékozva a rászoruló gyermekeket. Remélhetőleg a görög katolikus líceum kezdeményezése követendő például szolgál majd más, a keresztényi segítségnyújtást fontosnak tartó személyek, intézmények számára is.

-fzs-