Tiltakozik a VMSZ a sírgyalázások miatt

2006. december 29., 09:00 , 311. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kedden határozott hangú közleményben ítélte el a december 24-re virradóra Újvidéken elkövetett újabb temetőrongálást, követelve a tettesek felkutatását és megbüntetését.

Szenteste előtti éjszaka ismeretlenek a vajdasági székváros katolikus és református temetőjének katolikus részében több mint tíz síremléket döntöttek le, s ennek kapcsán a VMSZ Dél-Bácskai és Szerémségi Szervezetének dokumentuma rámutat arra, hogy a temetőrombolások a kilencvenes évek óta rendszeressé váltak. Az ismétlődő temetőrombolások - a magyarul beszélők rendszeres szóbeli és fizikai bántalmazása mellett - a soviniszta indíttatású állandó jellegű magyarellenes nyomás részét képezik. Ennek a magyarság megfélemlítése és elköltözködésre ösztökélése a célja, amit szerb nacionalista és soviniszta körök és pártok nyíltan is meghirdettek - állítja a VMSZ közleménye.

A szerbiai hatóságok látszattevékenysége, elnéző magatartása, a magyarellenes cselekedetek lekicsinylése bátorítja a magyarok elleni gyűlölettől fűtött erőszakos cselekedeteket - vonja le az általános következtetést a konkrét esetből a közlemény. (stop.hu)