Állatbarátoknak

2007. január 5., 09:00 , 312. szám

Szinte minden állatbarát családban előfordult már, hogy egy kedves kis kölyökkel bővült a létszám. Az ilyenkor ajánlott tennivalók szinte függetlenek attól, hogy milyen fajú a kis kedvenc (kutya, macska, vagy egyéb állatfaj).

Célszerű az új "családtagot" megmutatni egy állatorvosnak, aki megállapíthatja, hogy nincs-e a kis kedvencnek valamilyen betegsége. Elvégezheti a külső (bolha, kullancs, atkák stb.) és belső (különböző férgek) paraziták irtását, amelyek elleni védekezés az állat egész élete során kiemelt jelentőségű, mivel ezek a bántalmak nagy része az emberre is veszélyesek. Ezért ajánlatos például a féregirtást 3-4 havonta elvégezni.

A kölykök már az anyaméhben megfertőződhetnek és bennük az orsóférgek már 5-6 hetes korban komoly fertőzést okozhatnak. Az ilyen kölykök pocakja etetés előtt is nagy, hordószerű, gyakran hánynak és a hányadékban vékony, cérnaszerű fehér orsóférgek lehetnek. Súlyos esetben, a nagy mértékben elszaporodó férgekből méreganyagok termelődnek a kis állat szervezetében, mely akár végzetes is lehet. Ennek megelőzése érdekében tanácsos a féreghajtást 4-7 hetes korban - az oltások előtt - elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni. Így a petékből kikelt férgek is elpusztulnak, és az oltások hatékonysága is nagyobb lesz.

Még az első vizsgálat során érdemes összeállítani az oltási programot, amely a kölykök ellenálló képességét alakíthatja ki bizonyos fertőző betegségekkel szemben. Ezekről tudni kell, hogy az újszülött állatok a születésüket követően néhány hétig-hónapig védettek az anyai ellenanyagoknak köszönhetően. Azonban amint ezek az anyagok kiürülnek a szervezetükből, úgy fogékonnyá válnak a betegségek iránt. A vakcinák viszont védelmet nyújtanak egy, vagy több kórokozó ellen is. A védelem hatékonysága javítható az oltások megfelelő időközönkénti ismétlésével. Ez egyrészt kölyökkorban két-három ismétlést jelent, majd az idősebb állatoknál évente egyszer emlékeztető oltás formájában történhet.

Kötelezően csak a kutyák veszettség elleni oltása van előírva, amit három hónapos korban meg kell kapniuk. Macskák vonatkozásában nincs kötelezően előírt oltás, de a gyakrabban előforduló vírusos betegségek ellen tanácsos a cicákat is beoltani, azokat pedig, melyek nem kizárólag a lakásban élik le életüket, javasolt veszettség ellen is vakcinázni.

Egyébként pedig mindenkit arra biztatunk, hogy ha bármilyen tünetet, rendellenességet észlel állatán, akkor forduljon az állatorvoshoz, hogy mielőbb fény derüljön a gond okára és elkezdhessék a hatékony gyógykezelést.

-aszód-