Európai szabályozás az újszülötteknél

Egészségügy

2007. január 5., 09:00 , 312. szám

Újévtől Ukrajnában áttértek az újszülöttek, ezen belül a koraszülöttek európai normák szerinti nyilvántartására, aminek értelmében a csecsemő már a terhesség 22. hetétől életképesnek számít. A szakértők szerint az új kritériumok alapján az országban jelentősen megnő a gyermekhalandóság statisztikai mutatója.

A korábbi szabályozás értelmében a csecsemők a terhesség 28. hetétől számítottak életképeseknek. Az európai egészségügyi szabvány szerint minden, a terhesség 22. hetét túlélt csecsemő, akinek testsúlya meghaladja az 500 grammot, embernek számít, s nem embriónak, ahogyan az eddig Ukrajnában volt.

Az 1 kilogramm alatti testsúlyú koraszülött csecsemők általában azonnali orvosi segélyt és hosszan tartó gondozást igényelnek, amihez drága egészségügyi berendezésekre van szükség. Az egészségvédelmi minisztériumban kiszámították, hogy a csecsemőkre vonatkozó új szabályozási kritériumok bevezetéséhez 24 millió euró szükséges felszerelésekre és gyógyszerekre. Egyelőre csupán a tüdő összetapadását meggátolni hivatott kezelés majd 2000 dollárba kerül, amit az ukrajnai szülők többsége képtelen megfizetni.

A szakemberek előrejelzése szerint az európai kritériumokra való áttérés a koraszülött csecsemők nyilvántartását illetően, s megjelenítésük az egészségügyi statisztikákban rontja majd a gyermekhalálozási mutatót Ukrajnában, ahol jelenleg az egy kilogrammos testsúllyal született gyermekeknek mindössze egyharmada marad életben. Azon apróságok esetében, akiknek a testsúlya nem haladja meg az 500 grammot, eddig minden ezer csecsemőből csupán tízet sikerült megmenteni. (Kárpátalja - bbc.co.uk/ukrainian)