Változik a vízumkiadás eddigi rendje

Támogató dokumentumokat kell csatolni a vízumkérelmekhez

2007. január 12., 09:00 , 313. szám

Olvasóinktól kaptunk arról hírt, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően újabb dokumentumokat kérnek a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán a vízumigénylőktől. Tájékoztatást kértünk ez ügyben, kérdéseinkre Viski János vezető konzul és Nagy Attila konzul válaszolt.

Viski János: Politikai döntés született arról, hogy 2008. január 1-jétől Magyarország a schengeni egyezmény teljes jogú tagjává válik, emiatt a vízumkiadási gyakorlatunkat olyanná kell tennünk, mint amilyen a többi schengeni övezethez tartozó országé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mi fokozottabban fogjuk vizsgálni a Magyarországra történő beutazás és az ott-tartózkodás feltételeit.

A vízumkérelmek mellé különféle igazoló okmányokat kérhetünk, hisz minden egyes vízumkérelemről a konzul egyedileg dönt. Nekünk vizsgálni és ellenőrizni kell a magyarországi tartózkodás feltételeit, és ehhez dokumentumokra van szükségünk, amikből kiderül, hogy van szállása, van kihez menjen, van hol lakjon, van miből élnie az ügyfelünknek Magyarországon, és kérhetünk ezeket bizonyító iratokat. Más okmány kell egy turistavízumhoz és más egy látogatói vízumhoz, de az egyik okmány kiválthatja a másikat. Valóban igaz az, hogy sok esetben előnyt jelent a magyar igazolvány fénymásolata.

Az, hogy egy vízumigénylőnek milyen időtartamig érvényes vízumot adunk, az attól függ, hogy milyen célból kéri, és kérésének megalapozottságát tudja-e dokumentumokkal igazolni. Lehet, hogy valakinek nincs meghívója, de van bankszámlája Magyarországon, amit ha tud igazolni, akkor mi tudjuk, hogy képes ott megélni, és ennek fényében döntünk a vízumigényléséről. A lényeg az, hogy támassza alá dokumentum, hogy a vízumigénylő valóban a magyar törvényeket betartva akar Magyarországon tartózkodni. A konzul döntését sok esetben segíti a magyar igazolvány, és a személyi igazolvány (vnutrennij paszport) fénymásolata, amelyből az itteni lakcímét tudjuk ellenőrizni. Korábban is kértük az öt évig érvényes vízumok esetében a meghívó magyarországi személy személyi igazolványának és lakcímbejelentő kártyájának fénymásolatát vagy önkormányzati igazolást, a rokonsági fokot igazoló születési vagy házassági kivonatot, most fokozatosan áttérünk arra, hogy ezeket az egyéves vízumok esetében is kérjük, de hangsúlyoznám, hogy az említetteket ki lehet váltani más támogató dokumentumokkal. Például egy üzleti vízum esetén szerződés a vállalattal, gyógykezelés esetén az azt igazoló okmányokkal.

Kiemelném, hogy a schengeni gyakorlat alapvető követelménye, hogy a vízumkérelmeket személyesen kell beadni, épp azért, hogy föl lehessen tenni kérdéseket az ügyfélnek. Kérném továbbá az ügyfeleket, hogy a vízumkérdőívet pontosan töltsék ki, lehetőleg írják oda a meghívó személy telefonszámát is, hogy mi le tudjuk ellenőrizni, valóban létezik-e. A foglalkozásnál oda kell írni a munkahely címét és telefonszámát is, nem elég csak annyi, hogy vállalkozó, amennyiben vállalkozó valaki, akkor van vállalkozói igazolványa vagy cégbírósági végzése, netán egy szerződése a magyar partnerrel és telefonszáma is. Az itt felsorolt igazolásokat indokolt esetben korábban is kértük, de mostantól szisztematikusan mindenkitől kérjük - ennyi a változás. Kérjük, senki ne vegye részünkről kukacoskodásnak, ha hiánypótlást fogunk kérni, lehetőleg hozzanak magukkal minél több támogató dokumentumot, a szigorítás a schengeni csatlakozásunk következménye.

Nagy Attila:Mindez azért is vált szükségessé, mert nagyon gyakran előfordult, hogy fiktív nevek és címek kerülnek a kérdőívekre, amelyek komolytalanná teszik a vízumigénylést és -kiadást. Az ablaknál ha megkérdezek ügyfeleket arról, hogy mi a neve annak a rokonának, akit a saját kezűleg kitöltött kérdőív szerint meg akar látogatni, sokan nem emlékeznek a névre, a címről már nem is beszélve. Vannak olyan fiktív, vagy akár létező lakcímek, amelyek meglepően sok kérdőíven szerepelnek stb. De ma egy édesanya mellékelte a vízumkérelméhez Magyarországon tanuló fia iskolalátogatási igazolását, ennek alapján megkapta az igényelt vízumot. Ötéves vízumot továbbra is azok kaphatnak, akiknek egyenes ági hozzátartozójuk (szülő, gyerek, testvér, nagyszülő) él Magyarországon, és ezt tudják igazolni.

- Milyen változások várhatók a jövő évtől?

- Ha Magyarország valóban schengeni tag lesz - magyarázza Viski János -, akkor 2008. január 1-jétől az Ungvári Főkonzulátus ungvári és beregszászi ügyfélszolgálata schengeni vízumokat fog kiadni. Tehát olyan vízumokat, amelyekkel nem csak Magyarországra, hanem valamennyi schengeni tagállamba be lehet majd utazni, tehát akár Rómába vagy Párizsba is ellátogathatunk. A schengeni vízum igénylésének ugyanazok lesznek a feltételei, mint a mostaniaknak, a már említett szigorításokkal. Illetve, az EU és Ukrajna közötti megállapodás értelmében az már 35 euróba fog kerülni, viszont a jelenlegi gyakorlathoz hasonlóan akkor is lesz lehetőség egy- és ötéves érvényességi idejű vízum kiadására, attól függően, hogy mi a vízumigénylés oka, indoka és megvannak-e a feltételei, a már említett támogató dokumentumok. Kishatárforgalom is lesz, amely ez év őszén várhatóan már beindul, előreláthatóan a magyar - ukrán határtól 50 kilométernél közelebb lakókat fogja érinteni. Az ezzel kapcsolatos részleteket a két ország tárgyalódelegációja a közeljövőben fogja tisztázni.

Nagy Attila: Lesz viszont egy kedvezményezett személyi kör, például nyugdíjasok, diákok, sportolók és újságírók, akik ingyen kaphatnak majd schegeni vízumot.

Badó Zsolt