Vízkereszt napja Jánosiban

2007. január 12., 09:00 , 313. szám

Vízkereszt ünnepét méltatták január 6-án a jánosi görög katolikus hívek templomukban, ahol az ünnepi szentliturgiát Egressy Miklós parochus celebrálta.

A templomot zsúfolásig megtöltő hívek utrennyével kezdték az ünnepet, majd Egressy atya mondott szentbeszédet, melyben az ünnep eredetéről szólt. Jézus megkeresztelkedésének emlékét ünnepli ezen a napon a katolikus világ, melynek története Szent Máté könyvében van leírva. Jézus a Jordán folyóhoz ment Keresztelő Szent Jánoshoz, hogy az megkeresztelje őt... A keresztelkedéskor pedig rászállt a Szentlelke galamb képében. Ezt követően szózat hallatszott az égből: "Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik." Jézus keresztelésekor megnyilatkozott a Szentháromság: az Atya szózata hallatszott az égből, a Fiú a Jordánban testileg volt jelen, a Szentlélek pedig galamb képében szállt alá a megnyílt egekből. Innen ered az ünnep görög neve: Theofánia, vagyis Isten megjelenése.

A víz megszentelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés is. A templomban megszentelt vízből, amelynek a nép különös hatást tulajdonít, minden család vitt haza; a szenteltvízzel összefüggő csodákat az egyház is megerősíti. A vízszentelés utáni napokban alakult ki a házszentelés, amikor a pap megszenteli a hívek hajlékát.

A szentliturgia végén Egressy atya megszentelte a hívek által hozott vizet, közösen könyörögve velük az Úr áldásáért. Az ünnepség vecsernyével és miroválással zárult.

F.Zs.