Borfesztivál Munkácson

2007. január 19., 09:00 , 314. szám
Szekéren a hegy leve

Január 11-14. között immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre Munkácson A vörösbor ünnepe elnevezésű, szinte már hagyománynak számító borfesztivál. A négynapos rendezvény lehetőséget kínált a külföldről - zömmel Magyarországról és Szlovákiából - és Belső-Ukrajnából érkező turistáknak, a megye más településeiről érkezőknek és természetesen a munkácsiaknak arra, hogy megízleljék a változatos kárpátaljai borokat.

Sajnálatos módon a fesztiválon ismét kevés magyar szakember vett részt, csupán egy-két beregvidéki borász prezentálta termékeit. Sokan érkeztek viszont az Ungvári, Munkácsi járás településeiről, sőt a Kárpátaljával szomszédos Lemberg és Ivano-Frankivszk megyékből is. A kínálatot legnagyobbrészt a Leányka, Bianka, Kékfrankos, Izabella szőlőfajtákból készült borok és a különféle vermutok képezték.

Gyönyörűen díszített tölgyfahordókból mérték a borkóstolás iránt rajongóknak a nedűt az árusok, de volt bor dekoratív üvegpalackokban is, melyek a vitrinbe, szekrény tetejére helyezve a lakás díszei is lehetnek. A palackozott borok ára változó volt: a legolcsóbbak 30, míg a legdrágábbak 100-120 hrivnyába kerültek. A hordós borok is hasonló árban voltak kaphatók: igazán olcsó bort már 11-13 hrivnyáért is vehetett a vásárló, de a minőségi boroknál már jóval magasabbak voltak az árak: 60-90 hrivnyáig. Az igazi minőségi bor íze már kóstoláskor elárulja: a szőlősgazda az ilyen italt cukor nélkül készíti, kizárólag a szőlő cukortartalmára bízva az ital aromáját. Sajnálatos, hogy újabban ez kezd kimenni a "divatból." Mint egyes szőlősgazdák elmondták, a tavalyi szőlőtermés messze elmaradt az átlagtól, viszont a kis mennyiség ellenére nagyobb volt a szőlő cukortartalma, így az igazán minőségi borkészítésre törekvők nem panaszkodtak.

-halász-