Bugár Béla a magyar-szlovák viszonyról

2007. január 19., 09:00 , 314. szám

Nem lehet jó a kapcsolat két ország között, ha az országon belül feszült a viszony a kormány és a kisebbségek képviselői között - nyilatkozta Bugár Béla Pozsonyban.

A nyolc év kormányzati pozíció után tavaly ismét ellenzékbe került Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a szlovák SITA hírügynökség kérdéseire válaszolva felemlegette a Nyitrán megvert magyar lány esetét. Malina Hedvig ügyében a rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy a sértett csak "színlelte" saját megveretését, és a kormány maradéktalanul azonosult a rendőrség álláspontjával. Utalt arra, hogy Malina Hedvig ügyében újból felmerültek bizonyos kételyek, amelyek szerint megkérdőjelezhető, vajon a rendőrség "jó irányban haladt-e" a nyomozás során.

További sérelemként említette Bugár Béla, hogy a tavaly nyár óta kormányzó Fico-kabinet egyetlen koronát sem szán a magyarok lakta területek áldatlan közlekedési viszonyait javítani hivatott gyorsforgalmi autóút megépítésére. A szlovák közszolgálati rádióban pedig a magyar nyelvű szerkesztőséget kedvezőtlenül érintő elbocsátásokat és műsoridő-módosításokat eszközölnek. (MTI)