Kitiltották a Wass-regényből készült előadást

2007. január 19., 09:00 , 314. szám

Kitiltották a Wass Albert regényéből készült színpadi előadást a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Ifjúsági Házból, mivel az intézmény igazgatója az írót háborús bűnössé nyilvánító 1946-os ítéletre hivatkozva nem merte befogadni a ház falai közé az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) által szervezett programot.

A romániai magyar sajtó beszámol arról, hogy miután az ifjúsági ház igazgatója nem engedélyezte saját intézményében a bemutatót (pontosabban visszavonta korábbi engedélyét), a megyei tanács díjmentesen engedte át a szervezet számára a Kultúrpalota nagytermét. A Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház január 7. és 13. között a Wass Albert-regényből dramatizált A világ vége című előadással járta Erdélyt.

Az ÚMSZ meg is szólaltatta az ifjúsági ház igazgatóját, Vasile Dorelt, aki kijelentette: "Amíg én vagyok az igazgató, addig az ifjúsági házban Wass Albert-regényből dramatizált előadást senki sem fog tartani." Az újság emlékeztetett: ezt megelőzően a Gardianul című bukaresti, valamint a Cuvantul Liber című helyi napilapok a turné tervezett előadása kapcsán heves, nacionalista gyűlöletkampányt indítottak Wass Albert ellen, s a darab ismerete nélkül állították: a mű szerintük "frusztrálja" a románokat és a zsidókat. (MTI)