Továbbra sem imádkozhatnak a csángók magyarul

2007. január 19., 09:00 , 314. szám

Az ígéretek ellenére továbbra sem használhatják anyanyelvüket a csángó magyarok vallásgyakorlás közben Romániában. A hosszas kérelmezés és a Szentszéknél történt tavalyi látogatás ellenére nem hogy a mise nyelve nem lehet magyar, de templomi imát is csak román nyelven mondhatnak a moldvai Pusztinában.

Az októberi vatikáni útnak annyi eredménye volt, hogy a csángók ígéretet kaptak arra, hogy kérésre magyar nyelvű misét hallgathatnak és bármikor betérhetnek a templomaikba, hogy ott magyarul imádkozzanak. Arra is engedélyt kaptak, hogy a román nyelvű szertartásokon magyar énekeket énekelhetnek, és a plébániákon meghallgatják a panaszaikat.

Nyisztor Tinka, a moldvai csángók szóvivője most arról számolt be az Erdély Ma című lapnak, hogy a iasi egyházmegye püspöke viszont az ígérvények ellenére sem engedélyezte sem a magyar misét, sem a magyar nyelvű imádságot. November elején, halottak napján is csak a bukaresti pápai nuncius beavatkozásának köszönhetően lehetett magyar ima a pusztinai templomban.

Pusztinában közben a helyi plébános azt ajánlotta csak fel a csángóknak, hogy havonta egyszer lehet magyar imaóra a templomban, de erről is le akarta beszélni az érintetteket, akiknek azt is kijelentette, hogy magyarul tulajdonképpen csak otthon lehet imádkozni. (mno.hu)