Napirenden: az oktatásügy

2007. január 26., 09:00 , 315. szám

Az elmúlt hét végén dr. Orosz Ildikó, a megyei tanács oktatási bizottsága és a KMPSZ elnök asszonyának kezdeményezésére Beregszászban tanácskozást tartottak a városban kialakult oktatásügyi helyzet megvitatása céljából.

A tanácskozáson részt vett Gajdos István polgármester, Horkay Sámuel, a Beregszászi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának elnöke, Riskó Márta, a KMPSZ alelnöke, a városi tanács oktatási bizottságának titkára, Kocsis Mária, a KAMOT JA elnöke, Medvigy István, a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány igazgatója, megyei képviselő, Marija Bubnyak, a városi oktatási osztály vezetője.

Dr. Orosz Ildikó elmondta, hogy az elmúlt év végén a város oktatási intézményeiben kialakult kritikus helyzet és az azt követő megszorítások után ellentmondásos hírek terjedtek a városban egyes iskolák és óvodák összevonásáról, bezárásáról. Többen fordultak kérdésekkel ez ügyben az elnökhöz. Gajdos István kijelentette: bár valóban szükség van az oktatási intézmények működésének optimalizálására, sem az emlegetett 3. és 8. számú iskolák összevonásáról, sem a 9. számú iskola vagy egyes óvodák bezárásáról nincs szó. A kihasználatlanság miatt szükség lesz azonban az ezer férőhelyes 2. számú iskolaépületben tanuló mindössze 74 diák átcsoportosítására. Ezenkívül az ardói óvoda tetőszerkezetének javítása idejére a gyerekeket a 9. számú iskola épületében tervezik elhelyezni. A polgármester leszögezte: igaz, hogy az órán kívüli foglalkozásokra nincs keret, de a 2007. évi költségvetésben minden pedagógus teljes évi fizetését fedező összeg szerepel. Emellett az oktatási intézmények autonóm fűtésre állnak át, ami csökkenti a költségeket.

m