Az ösztöndíjak lassítják a magyarok beolvadását

2007. február 2., 09:00 , 316. szám

Több felvidéki magyar fiatal iratkozik be magyar iskolákba azokban az országrészekben, ahol a Rákóczi Szövetség ösztöndíjjal támogatja tanulmányaikat. Halzl József, a szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az akció nemcsak az anyaországgal való kapcsolatot erősítette a szlovákiai magyarok körében, hanem tényleges eredményeket is hozott.

Halzl József közölte: a beiratkozási akciót a gazdasági és szociális szempontokból hátrányosnak számító országrészekben hirdették meg, az Ipolyságtól keletre, nyugaton pedig a peremvidékeken, ahol a magyarok szórványban élnek.

Az ösztöndíjból mintegy kétezer magyar gyermek részesülhetett. Az akció két éve alatt a magyar iskolába beíratott gyerekek száma a népességcsökkenés miatt mindenhol esett, de a megcélzott területeken a mérséklődés 4,7 százalékos volt, míg máshol a 11 százalékot is meghaladta - hívta fel a figyelmet a Rákóczi Szövetség elnöke.

Halzl József hangsúlyozta, hogy az ösztöndíjrendszerbe bevont területeken nőtt a magyar iskolába beíratott gyerekek aránya az összes beíratott gyerek számához képest, máshol viszont csökkent. (inforadio.hu)