Magas kitüntetések az 1956-os kiállásért

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje három kárpátaljainak

2007. február 2., 09:00 , 316. szám

A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusán ünnepélyes keretek között tüntette ki a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével Sólyom László köztársasági elnök nevében Sziklavári Vilmos főkonzul Bucsella Józsefet, Milován Sándort és Varga Jánost.

Az ünnepségen részt vett több kárpátaljai politikus, közöttük Brenzovics László, a megyei tanács és a KMKSZ alelnöke, Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere, valamint Ivan Barancsik, az Ukrán Külügyminisztérium kárpátaljai képviseletének vezetője.

Mint ahogy azt Sziklavári Vilmos főkonzul ünnepi beszédében elmondta, a magyar köztársasági elnök három olyan kárpátaljai illetőségű személyt tüntetett ki ezzel a nagyon magas kitüntetéssel, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméi mellett következetesen kiálltak. Majd a kitüntetések kapcsán hozzátette: a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje a Magyar Köztársaság legmagasabb kitüntetésének egyik fokozata. Ezt a kitüntetést azok kapják, akik a független és demokratikus Magyarország érdekeinek elősegítésében, valamint támogatásában kimagasló érdemeket szereztek.

Milován Sándor kijelentette: "Ez nagy megtiszteltetés annak, aki kapja, de még fontosabb azok számára, akik ma tehetnek valamit Magyarországért, a nemzetért. A magyarság soha nem volt könnyű helyzetben, most sincs, de aki hajlamos a pesszimizmusra, az gondoljon azokra az időkre."

A kitüntetett Bucsella József 1956-ban Magyarországra vezényelt szovjet katonaként megtagadta a tűzparancsot, ezért halálra ítélték, később enyhítették az ítéletet több évtizedes száműzetésre változtatva azt. Milován Sándor, a KMKSZ általános alelnöke és Varga János diákként röplapokon tiltakozott a szovjet agresszió ellen, ők éveket töltöttek börtönben.

Varga János nem volt jelen az ünnepségen, ő később ugyancsak ünnepélyes keretek között vehette át a kitüntetését a beregszászi ügyfélszolgálati irodában.

Badó Zsolt