Drágulhat a hagyma

2007. február 9., 09:00 , 317. szám

A tavasz közeledtével természetes, ha nőnek a zöldségárak, ezért bizonyára sokan nem értik, miért kellene külön is foglalkozni a hagymával. Csakhogy a jelek szerint a szokatlanul meleg időjárás és a külpiaci árak is befolyásolhatják idén az egyik alapzöldségünknek tartott növény belföldi árának alakulását.

A döntő árképző tényező idén az időjárás lehet. A hírek szerint a szokatlanul meleg idő miatt azokban a tárolókban, ahol nincs mód a mesterséges hűtésre, a hagyma tömegesen hajtásnak indult, ami az áru minőségének gyors romlását vetíti előre. Ezek után nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy előrelássuk, rövidtávon kedvezően alakul majd a hagyma ára (talán még csökken is valamelyest), középtávon azonban, várhatóan már kora tavasszal, s különösen a jó minőségű áru esetében, jelentős áremelkedésre számíthatunk.

A drágulás irányába hathat, hogy hasonló jelenségekről érkeznek beszámolók az orosz piacról is, márpedig ott már ebben a pillanatban is magasabbak a hagymaárak, mint Ukrajnában. Összehasonlításképpen: Oroszországban a jó minőségű hagyma ára jelenleg 2,85 és 3,62 hrivnya között mozog, szemben a helyi piacok 1,50-2 hrivnyás átlagárával. Amennyiben pedig az ukrajnai kereskedők megkísérlik az orosz piacon értékesíteni fölös és gyorsan romló portékájukat, úgy annak mindenképpen mi isszuk meg majd a levét a helyi árak emelkedésének formájában. Ugyancsak ösztönözheti az ukrajnai árnövekedést, hogy drágulás tapasztalható az európai hagymaárak barométerének tekintett holland és a lengyel piacon is a minőségi hagymát tekintve, ami további ukrajnai exportot, s ezzel együtt belföldi áremelkedést generálhat - írja az Agroohljad: ovocsi i frukti című internetes szakfolyóirat.

Kedvező hírekkel is szolgálhatunk ugyanakkor a vásárlóknak: országos szinten csökkent a zöldhagyma ára. Miután az elmúlt hetek-hónapok váratlanul meleg időjárása miatt a kistermelők sem hagyták abba gyakorlatilag a termelést, a kínálat fokozatosan meghaladta a keresletet. A nagykereskedelmi árak még a fővárosban is kilogrammonként csupán 8-9 hrivnya körül mozognak, ami jelentősen alatta marad az ez idő tájt megszokott 14-15 hrivnyának. Kár, hogy ebből az árzuhanásból a kárpátaljai vásárlók eleddig nem sokat érezhettek; legfeljebb annyit, hogy a tavalyi évvel ellentétben az árak általában mostanra sem érték még el a csomónkénti 1 hrivnyát. (Kárpátalja/lol.org.ua)