Influenzahelyzet: itt a járvány?

Tömegesen zártak be iskolákat a Huszti, Ilosvai, Beregszászi és Ungvári járásban

2007. február 9., 09:00 , 317. szám

A heveny légúti vírusfertőzéses megbetegedések száma Kárpátalján még nem érte el azt a szintet, hogy megyei viszonylatban is járványról beszélhessünk, számos városban és járásban azonban már javában tombol az influenza.

Ez alkalommal az influenza A1A3-as törzsét azonosították a szakemberek. A megyében január utolsó hetében 3700, míg februárban már 6400 beteget vettek nyilvántartásba felső légúti fertőzéses tünetekkel, az esetek 32%-ában 7-14 éves korú gyermekeket.

Az elmúlt hét második felében még csupán a Huszti és az Ilosvai járásból jelentették, hogy a megbetegedések száma elérte a hosszú évek tapasztalatai alapján megállapított kritikus szintet. A hétvégén azonban tovább romlott a helyzet, a hűléses-influenzás esetek száma a kedd reggeli állapotok szerint a Beregszászi és az Ungvári járásokban, valamint Ungváron is jelentősen nőtt, minek következtében a Köjál helyi állomásai ezekben a régiókban is életbe léptették az ilyenkor megszokott intézkedéseket, például megtiltották a tömegrendezvényeket.

A megelőző lépések mindenekelőtt az iskolákat érintették. A rendkívüli helyzetek minisztériuma kárpátaljai megyei főosztályának ugyancsak keddi jelentése szerint öt járásban rendeltek már el iskola- és óvodalátogatási tilalmat. Az Ilosvai járásban 67 iskolában és 57 óvodában, míg a Huszti járásban 18 iskolában és 19 óvodában szünetel a tanítás. A Beregszászi járásban a korlátozó intézkedés 57 iskolát és 49 óvodát érint. Ungváron és az Ungvári járásban 29 iskola és egy óvoda kényszerült rendkívüli szünetre.

Rendkívüli intézkedések léptek életbe a veszélyeztetett régiók egészségügyi intézményeiben is, ami elsősorban a beteglátogatás korlátozásában nyilvánul meg.

Viktorija Vaszilenkónak, a megyei Köjál járványügyi osztálya epidemiológusának becslése szerint a fertőzési hullám megyei szinten még nem érte el csúcspontját. Ami viszont a már "megfertőződött" településeket illeti, Beregszászban például Okszana Kiz, a helyi klinika vezetője kérdésünkre válaszolva úgy vélte, a városban az utóbbi napokban tetőzött, s jelenleg stagnál az orvosoknál jelentkező új betegek száma. A szakember megjegyezte, munkájukat nem könynyítette meg éppenséggel, hogy az elmúlt idénnyel ellentétben az egészségügyi dolgozók ezen a télen nem kapták meg a szükséges mennyiségű influenza elleni oltóanyagot, így a betegség soraikat is megtizedelte, éppen e kritikus időszakban.

A megyei Köjál tájékoztatása szerint ugyanakkor folytatódik a lakosság influenza elleni oltása – közölte minap a mukachevo.net. Kárpátalján ezek szerint összesen több mint 8 ezer ember oltását tervezik, aminek költségeit a helyi költségvetésekből, valamint – dolgozóik esetében – az egyes vállalatok fedezik.

pszv