Jöhet az imperatív mandátum!

2007. február 9., 09:00 , 317. szám
Zöld út Julija Timosenkónak

Viktor Juscsenko államfő hétfőn bejelentette, hogy aláírta az úgynevezett imperatív mandátumról, azaz az önkormányzati képviselők kényszerítő hatású meghatalmazásáról rendelkező törvényt. Mint megjegyezte, a jogszabályt támogató parlamenti képviselők nagy száma miatt döntött így, bár nem tartja azt demokratikusnak.

A Legfelső Tanács még január 12-én fogadta el a Krími Autonóm Köztársaság és a helyi önkormányzatok képviselőinek jogállását módosító törvényt. A jogszabályra 362 honatya szavazott igennel. A törvénymódosítás értelmében mostantól az az önkormányzati képviselő, aki kilép annak a politikai erőnek a frakciójából, amely őt mandátumhoz juttatta, elveszítheti ezt a mandátumot, amennyiben így dönt az adott párt vagy politikai tömörülés vezetősége.

Korábban Olekszandr Moroz parlamenti házelnök azzal érvelt a törvény elfogadása mellett, hogy az megvédi a képviselőket az esetleges megvesztegetéstől vagy nyomásgyakorlástól. Szakértők úgy látják, Juscsenko lépésével hatékony eszközt szolgáltatott az ellenzéki pártoknak ahhoz, hogy megakadályozzák képviselőik esetleges átpártolását a helyi tanácsokban többségbe került politikai erőkhöz.

szcs